Wszystko, co musisz wiedzieć o zestawie do ceremonii parzenia herbaty

Podczas japońskiej ceremonii parzenia zielonej herbaty, ważne jest, aby upewnić się, że masz odpowiednie zestaw do ceremonii parzenia herbaty.

W pierwszej części tego artykułu omówimy wszystkie akcesoria tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty ze szczegółowym wyjaśnieniem i zdjęciami.

W drugiej części wyjaśnimy krok po kroku jak używać japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy parzenie! 🍵🍃

 

Definicja zestawu do ceremonii parzenia herbaty 

Japońska ceremonia parzenia herbaty to tradycyjna forma ceremonii parzenia herbaty i element kultury japońskiej, obejmujący ceremonialne przygotowanie i podanie ceremonialna matcha

Dlatego w tym artykule omówimy japoński zestaw do ceremonii parzenia herbaty, który stanowi kompletną kolekcję japońskich akcesoriów do ceremonii parzenia herbaty używanych do przygotowywania i podawania herbaty. 

 

Z czego składa się tradycyjny zestaw do ceremonii parzenia herbaty?

Istnieje wiele różnych japońskich akcesoriów do ceremonii parzenia herbaty elementów wykorzystywanych do przygotowywania herbaty matcha.

Tutaj omówimy jak najwięcej, od najważniejszych naczyń po te najrzadziej używane podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty.

Niektóre z naczyń używanych w zastawie do ceremonii parzenia herbaty możesz już znać, ponieważ są wszechobecne, a innych prawie nie zauważysz, jeśli weźmiesz udział w japońskiej ceremonii parzenia herbaty.

_ W sumie w japońskim zestawie do ceremonii parzenia herbaty znajduje się 19 przyborów i są to: _ Przewodniczący , _ Czakin , _ Ścigany , chashaku, _ Chawana , _ Fukusa , _ Furo , _ Futaoki , _ Hishaku , _ Kama , _ Kaishi , _ Kensui , _ Kobukusa , _ Mizusashiego , _ Kensui , _ Sensu , _ Shifuku , _ Ro i _ Jakan . _ Omówmy szczegółowo każdy z nich!

 

_ Przewodniczący

Chaire to kolejny ważny element japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty. To pojemnik na herbatę używany do przechowywania proszku matcha podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty. Jest wykonany z grubej gliny i ma uszczelkę na górze, przypominającą korek.

Nie należy go mylić z natusume, który jest innym rodzajem pojemnika na herbatę wykonanego z lakierowanego materiału.

Różnica między Chaire a Natsume

Różnica polega na tym, że chaire jest używany podczas japońskich ceremonii parzenia herbaty, które obejmują koicha, czyli gęstą herbatę. Jest to specjalna pasta matcha, wykonana z podwójnej ilości proszku i połowy ilości wody.

To rozwiązanie jest przeznaczone tylko na specjalne okazje i wymaga użycia wyjątkowo gładkiej matchy, takiej jak matcha washimine aby przygotować koicha, w przeciwnym razie będzie bardzo gorzka.

 


_ Czakin

Chakin to jedna z dwóch ściereczek kuchennych używanych w zestaw do ceremonii parzenia herbaty. Ten ściereczek można zamoczyć, co odróżnia go od Fukusa, która ma pozostać sucha.

Chakin jest wykonany z konopi i służy specjalnie do czyszczenia chawan lub miska matcha, co omówimy później.

Ten proces oczyszczania podkreśla jedną z podstawowych zasad ceremonii herbacianej – czystość, co sprawia, że chakin jest jeszcze ważniejszym elementem Japoński zestaw do ceremonii herbacianej.

 


_ Ścigany

Ten _ Ścigany  lub trzepaczka do matchy to najbardziej rozpoznawalne narzędzie w zestaw do ceremonii parzenia herbaty. To najlepsze narzędzie do ubijania idealnej miseczki herbaty matcha.

Wykonana jest z jednego kawałka bambusa i ma 100 małych włosków, które poruszając się w wodzie, napowietrzają herbatę.

Tworzy to przyjemną pianę na powierzchni matchy, która nadaje herbacie gładszy i bardziej kremowy smak oraz konsystencję.

 

 

chashaku

Chashaku została specjalnie zaprojektowana jako najlepsza łyżka do nabierania proszku matcha i stanowi kluczowy dodatek do zestaw do ceremonii parzenia herbaty.

Konstrukcja może wydawać się prosta, ale ma kilka kluczowych cech, które ułatwiają przygotowanie herbaty matcha.

Konstrukcja Chashaku

Po pierwsze, ma bardziej pionową konstrukcję w porównaniu z poziomą konstrukcją większości łyżek.

Dzięki temu łatwiej jest nabierać matchę z węższych pojemników, takich jak puszka na matchę. Po drugie, chashaku jest doskonałym narzędziem do odmierzania.

Wystarczą dwie czubate łyżki z chashaku, aby uzyskać idealną ilość proszku do przygotowania herbaty matcha.

 

 

_ Chawana

Po chasenie, miseczka do matchy chawan jest prawdopodobnie drugim najsłynniejszym naczyniem w Japoński zestaw do ceremonii herbacianej.

Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak zwykła miseczka, ale ma kilka kluczowych cech, które pomagają ulepszyć ceremonię parzenia herbaty.

Konstrukcja chawan

Po pierwsze, ma bardziej strome boki, co ułatwia ubijanie matchy. Jest również wykonana z grubej gliny, co podkreśla wagę herbaty i pomaga utrzymać herbatę matcha w cieple, o ile jest podgrzana.

Zazwyczaj ma piękny wzór z boku, który powinien być zwrócony w stronę gościa, aby zademonstrować jedną z podstawowych zasad japońskiej ceremonii parzenia herbaty.

Jedną z podstawowych zasad japońskiej ceremonii parzenia herbaty jest szacunek, który okazuje się, gdy gość pozwala innym spojrzeć na najpiękniejszą stronę czarki herbaty, pijąc herbatę matcha.



_ Fukusa

Fukusa to drugi ręcznik używany w Japoński zestaw do ceremonii herbacianej. W przeciwieństwie do chakin, ten ręcznik ma pozostać suchy i służy do oczyszczania przedmiotów używanych w ceremonii parzenia herbaty, takich jak natsume i chashaku.

Ten ręcznik jest wykonany z jedwabiu i jest noszony wokół talii mistrza herbaty, a następnie rozkładany przed ceremonią parzenia herbaty.

Po użyciu fukusy przez mistrza herbaty, mistrzyni herbaty składa ją z powrotem w ten sam sposób i zapina z powrotem za pas.

 


_ Furo

To przenośny podgrzewacz do żeliwnego garnka używanego w Japoński zestaw do ceremonii herbacianej. Używa się go głównie wiosną i latem, zazwyczaj jest wykonany z brązu.

Furo ma wewnątrz mały otwór, który wpuszcza powietrze i utrzymuje węgiel w środku w stanie dobrego spalania. Pozwala to na podgrzanie wody do ceremonii parzenia herbaty i łatwy transport.

 

 

_ Futaoki

Futaoki to rzadko znany element zestawu do ceremonii parzenia herbaty. Na początku japońskiej ceremonii parzenia herbaty, futa, czyli pokrywka czajnika, jest umieszczana na kama, czyli żelaznym garnku, aby utrzymać ciepło wody.

Następnie bambusową chochlę hishakuor umieszcza się na futaoki, aż gospodarz nabierze pierwszą filiżankę wody z żeliwnego garnka.

Następnie mistrz herbaty zakłada pokrywkę czajnika na futaoki. Większość futaoki jest wykonana z bambusa z małym wypustem pośrodku, ale nierzadko można znaleźć takie wykonane z ceramiki lub porcelany.

 


_ Hishaku

Hishaku to kolejne z bardziej znanych naczyń Japoński zestaw do ceremonii herbacianej. To bambusowa chochla używana do nabierania wody z żeliwnego garnka do miseczki matcha.

Mistrz herbaty zużyje około połowy hishaku wypełnionego wodą, aby przygotować herbatę matcha.

Hishaku można również używać poza świątyniami, jako część rytuału oczyszczenia, ale zazwyczaj są one większe.

 

 

_ Kama

Kama to żelazny garnek służący do podgrzewania wody, dlatego jest bardzo ważną częścią Japoński zestaw do ceremonii herbacianej.

Wchodząc do herbaciarni, można zauważyć kwadrat wycięty w matach tatami.

W tym miejscu znajduje się kama, czyli żelazny garnek, wyłożony żaroodpornym brązowym materiałem, na dnie którego znajdują się również gorące cole. Te rozżarzone węgle służą do utrzymywania temperatury wody przez cały czas trwania ceremonii parzenia herbaty.

 


_ Kaishi

Kaishi to papierowa serwetka używana do podawania słodyczy i może być uważana za część zestaw do ceremonii parzenia herbaty. Podczas ceremonii parzenia herbaty gość zazwyczaj otrzymuje jakiś rodzaj słodyczy lub „wagashi”, którymi może delektować się do herbaty.

Jaki jest cel podawania Wagashi?

Wagashi służy dwóm celom: po pierwsze, jest to wręczenie gościowi specjalnego prezentu, który wzmocni jego więź z gospodarzem.

Drugim jest ustalenie tematu ceremonii parzenia herbaty. Wagashi można artystycznie wykonać, aby przekazać różne idee lub różne pory roku, dlatego naprawdę pomaga nadać ton całej ceremonii.

Kaishi zazwyczaj trzyma mistrz ceremonii parzenia herbaty, gotowy do użycia, ale może je również zatrzymać gość. Te papierowe serwetki są bardzo małe i łatwe do schowania.

 

 

_ Kensui

Kensui to miseczka na zużytą wodę używana podczas ceremonii parzenia herbaty. Może się wydawać, że nie jest to ważny element japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty, ale odgrywa ważną rolę.

Po tym, jak mistrz ceremonii parzenia herbaty podgrzeje miseczkę i trzepaczkę, będzie musiał wylać wodę. Kensui ułatwia wylanie wody bez konieczności wychodzenia z pokoju i przerywania ceremonii parzenia herbaty.


_ Kobukusa

To grubszy jedwabny materiał, używany do podawania miseczki matcha. Nie służy do czyszczenia sztućców do herbaty, lecz do ich ochrony.

W porównaniu z Fukusą, Kobukusa jest wykonana ze znacznie grubszego materiału i często zawiera więcej dekoracyjnych wzorów.

Umieszcza się ją na macie tatami, a następnie na niej stawia się chawan dla gościa. Używa się jej głównie podczas specjalnych ceremonii parzenia herbaty, podczas których pije się koichę.

To jeden z japońskich akcesoriów do ceremonii parzenia herbaty elementów, których niekoniecznie widać podczas ceremonii, ale mimo to są one istotne.

 

_ Mizusashiego

Mizusashi to kolejny element zestaw do ceremonii parzenia herbaty którego można nie zauważyć podczas zwykłej ceremonii parzenia herbaty. Ten pojemnik napełnia się zimną wodą i służy do uzupełniania kamy, czyli żelaznego dzbanka, pomiędzy ceremoniami parzenia herbaty.

Zazwyczaj jest wykonany z gliny i ma pokrywkę. Jest to ważne narzędzie podczas ceremonii parzenia herbaty, choć może się okazać, że nie jest używane podczas samej ceremonii.

 

Natsume

Natsume to kolejny rodzaj pojemnika na herbatę. Jest to część zestawu do ceremonii parzenia herbaty, służący do przygotowywania „usucha”, czyli rzadkiej herbaty. Jak wspomnieliśmy wcześniej, jeśli podczas specjalnej ceremonii parzenia herbaty przygotowuje się koicha, czyli gęstą herbatę, zamiast niego używa się krzesła.

Natsume jest zazwyczaj wykonane z lakierowanego lub nieprzetworzonego drewna i zawdzięcza swoją nazwę temu, że przypomina owoc jujube, który po japońsku nazywa się natsume. 

 

_ Sensu

Sensu jest prawdopodobnie najrzadziej używanym naczyniem w zestawie do ceremonii parzenia herbaty. W rzeczywistości sensu w ogóle nie używa się!

Ten składany wachlarz jest trzymany przed gościem w stanie całkowicie złożonym jako gest grzecznościowy podczas ceremonii parzenia herbaty. To jeden z japońskich akcesoriów do ceremonii parzenia herbaty rzadko spotykanych, ale wciąż używanych.

 

 

_ Shifuku

To ochronny woreczek z tkaniny, w który zapakowano krzesło. Materiał jest zazwyczaj pokryty dekoracyjnym wzorem i ściągany sznurkiem.

Krzesło umieszcza się w woreczku shifuku, który zamyka się, aby chronić krzesło do momentu użycia. Chociaż technicznie rzecz biorąc, jest to pojemnik na inny element zestaw do ceremonii parzenia herbaty, jego wykonanie wymaga wiele pracy i samo w sobie jest dziełem sztuki!


_ Ro

Wspominaliśmy już, że wiosną i latem furo jest używane w zestawie do ceremonii parzenia herbaty, ale jesienią i zimą używa się Ro, czyli paleniska wpuszczanego w ziemię. Jest to kwadratowe palenisko wyrzeźbione w macie tatami, w którym zanurza się kama i ogrzewa rozżarzonymi węglami.


_ Jakan

Yakan to dzbanek na wodę, który służy do uzupełniania mizusashi pod koniec ceremonii parzenia herbaty. Może się wydawać, że używa się zbyt wielu pojemników tylko na wodę, ale każdy z nich jest ważną częścią japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty.

To ostatni element japońskich akcesoriów do ceremonii parzenia herbaty, i może nie być widoczny podczas samej ceremonii.


Użycie japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty krok po kroku

Skoro omówiliśmy już wszystkie narzędzia w Japoński zestaw do ceremonii herbacianej, pokrótce omówmy, jak ich używać. W tym krótkim przewodniku krok po kroku przeprowadzimy Cię przez ceremonię parzenia herbaty. 


Krok 1: Zaproszenia

Zanim rozpocznie się formalna ceremonia parzenia herbaty, gospodarz musi najpierw rozesłać zaproszenia do swoich gości. Robi się to kilka tygodni przed ceremonią i bardzo ważne jest, aby zaproszenia były estetyczne. Jeszcze przed zestaw do ceremonii parzenia herbaty wyniesieniem naczyń, ceremonia parzenia herbaty już się rozpoczęła, a estetyka ma ogromne znaczenie.


Krok 2: Przygotowanie sali ceremonii

Zanim goście przybędą na ceremonię parzenia herbaty, sala ceremonii parzenia herbaty musi zostać przygotowana. Proces ten składa się z 3 etapów. Po pierwsze, sala ceremonii parzenia herbaty musi zostać posprzątana.

Dekoracje sali

Ceremonia parzenia herbaty powinna być bardzo skromna i nie powinno w niej być nic, co mogłoby odciągać uwagę gości od samej ceremonii lub japońskich akcesoriów do ceremonii parzenia herbaty.

Po posprzątaniu sali ceremonii parzenia herbaty, czas ustalić temat ceremonii.

Ustalenie tematu ceremonii parzenia herbaty

Chociaż sala ceremonii herbacianej ma niewiele dekoracji, motyw przewodni ceremonii można określić za pomocą kompozycji kwiatowej i zwoju zawieszonego na ścianie. Zwój ten zazwyczaj zawiera krótką frazę lub wiersz, aby nadać ceremonii odpowiedni charakter.

Na koniec można wynieść część Japoński zestaw do ceremonii herbacianej naczyń. Nie wszystkie naczynia będą wystawione, tylko podstawowe przedmioty, takie jak kensui, kama i mizusashi. Są to najcięższe przedmioty w zestaw do ceremonii parzenia herbaty. Resztę przedmiotów można wnieść później, po przybyciu gości.


Krok 3: Przyjmowanie gości

Goście zaproszeni na ceremonię herbacianą zazwyczaj czekają w ogrodzie, aż zostaną formalnie zaproszeni do sali herbacianej przez gospodarza. Ogród otaczający salę ceremonii herbacianej ma być przedłużeniem samej natury. To jedna z podstawowych zasad japońskiej ceremonii parzenia herbaty – harmonia, w tym przypadku harmonia z naturą.

Po ogłoszeniu goście zdejmą buty i wejdą do pokoju herbacianego. Następnie umyją ręce, symbolizując w ten sposób oczyszczenie.

Jak goście wchodzą do pokoju

Tradycyjnie goście wchodzą do pokoju herbacianego przez małe drzwi. Zmusza to każdego gościa ceremonii herbacianej do ukłonu przed wejściem, niezależnie od jego statusu. W pokoju herbacianym wszyscy goście są równi, niezależnie od statusu poza nim.

Siadanie i serwowanie

Gdy goście znajdą się w pokoju herbacianym, usiądą. Gospodarz powita każdego gościa.

Jeśli oferowane są japońskie słodycze lub wagashi, zostaną one podane każdemu gościowi w tym czasie. Zarówno gospodarz, jak i gość kłaniają się sobie nawzajem podczas tej wymiany.


Krok 4: Czyszczenie narzędzi

Jak wspomniano wcześniej, kluczową zasadą japońskiej ceremonii parzenia herbaty jest czystość. To właśnie tutaj zestaw do ceremonii parzenia herbaty wchodzi w grę. Mistrz herbaty wyjmuje Fukusę i wyciera chashaku, hishaku i natsume. Robi to na oczach gości, aby zademonstrować czystość zestaw do ceremonii parzenia herbaty.


Krok 5: Przygotowanie rzadkiej herbaty matcha

Podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty gospodarz przygotowuje rzadką herbatę matcha, wykonując szereg precyzyjnych kroków.

Dodawanie wody

Najpierw, za pomocą hishaku, nabiera się gorącą wodę z kamy i wlewa do chawanu, aby ją podgrzać. Dzięki temu herbata matcha pozostaje ciepła przez całą ceremonię.

Moczenie i podgrzewanie

Chasen, czyli bambusowa trzepaczka do matchy, jest następnie moczona w wodzie, aby stała się bardziej elastyczna i mniej podatna na złamania ze względu na delikatne włosie. Chasen i chawan to jedyne przybory w zestaw do ceremonii parzenia herbaty które wymagają podgrzewania.

Gdy zestaw do herbaty jest gotowy, wodę wylewa się, a chawan czyści się ściereczką Chakin.

Dodawanie proszku Matcha

Mistrz herbaty otwiera natsume, bierze chashaku i wsypuje dwie porcje proszku matcha do chawan. Zazwyczaj proszek jest wstępnie przesiewany do natsume, aby uniknąć grudek.

Ubijanie Matchy

Następnie do chawan dodaje się miarkę gorącej wody i energicznie ubija herbatę chasenem.

Ściany miski są ocierane, a szybkie, zygzakowate ruchy tworzą jasnozieloną pianę na powierzchni matchy. Trzepaczka zostaje wyjęta, a miska obracana, aby odsłonić gościom jej stronę z wzorem.

W tym momencie większość sztućców w zestaw do ceremonii parzenia herbaty został już wykorzystana.


Krok 6: Przygotowanie gęstej herbaty Matcha

Gęstą herbatę, czyli koicha, przygotowuje się podczas ceremonii parzenia herbaty, ale tylko na specjalne okazje. Do jej zaparzenia zestaw do ceremonii parzenia herbaty stosuje się ją w podobny sposób, ale kluczową różnicą jest inna ilość proszku.

Aby ją przygotować, gospodarz użyje dwukrotnie większej ilości proszku i o połowę mniejszej ilości wody. Dzięki temu herbata będzie bardzo aromatyczna i gęsta.

Ponieważ herbata jest tak gęsta i jest podawana z rąk do rąk, każdy z gości używa swojej kaishi, czyli papierowej serwetki, do wyczyszczenia czarki przed podaniem jej kolejnemu gościowi.


Krok 7: Czyszczenie narzędzi

Po użyciu zestaw do ceremonii parzenia herbaty gospodarz czyści wszystkie naczynia. To oczywiście kolejny dowód na ideę czystości. W tym momencie gospodarz i goście mogą skorzystać z okazji, aby przyjrzeć się kunsztowi wykonania sztućców do herbaty i docenić ich jakość. zestaw do ceremonii parzenia herbaty


Krok 8: Goście wychodzą

Po wykonaniu wszystkich kroków, wszyscy goście mogą wyjść. Gospodarz ukłoni się każdemu gościowi z osobna, gdy ten wychodzi. Formalna ceremonia parzenia herbaty może trwać do 4 godzin, ponieważ zazwyczaj w jej trakcie serwowany jest posiłek. Czas trwania zależy od pory roku i rodzaju serwowanego posiłku.


Gdzie mogę kupić zestaw do ceremonii parzenia herbaty?

Jeśli szukasz zestaw do ceremonii parzenia herbaty, wszystkie najważniejsze narzędzia znajdziesz na naszej stronie internetowej. Wystarczy sprawdzić naszą Zestawy do herbaty Matcha sekcję, aby przejrzeć różne rodzaje miseczek do matchy, herbaty matcha, trzepaczek do matchy i łyżeczek do matchy.

Powinieneś znaleźć wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć swoją podróż do świata ceremonii parzenia herbaty. Może kiedyś nawet założysz własną imprezę!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4