Spożywanie mniejszej ilości cukier z herbatą może być świetnym sposobem na zbliżenie się do celów zdrowotnych. Kiedy myślimy o cukrze, zazwyczaj przychodzą nam na myśl lody czy słodycze, ale cukier, który pijemy, może być również ogromnym źródłem pustych kalorii.
Puszka Coca-Coli może zawierać prawie 40 gramów cukru! Większość ludzi pije herbatę, myśląc o niej jako o zdrowym napoju i aby to uszanować, powinniśmy pić ją jak najkrócej, bez cukru.
Kiedy ludzie pytają Czy można dodać cukier do herbaty?, Polecamy herbatę, którą można pić bez cukru.
To powiedziawszy, omówmy każdy fakt, który pomoże Ci pić zieloną herbatę z mniejszą ilością cukru. Porozmawiamy również o tym, kiedy czy dodaje się cukier do herbaty? jeśli jest to absolutnie konieczne. Zaczynajmy!
Czy mieszanie cukru z herbatą jest normalne?
Chociaż dodawanie cukier z herbatą cukru w takich krajach jak Stany Zjednoczone i Wielka Brytania jest uważane za normalne, w Japonii jest to praktycznie niespotykane.
Nawet herbata przeznaczona na szerszy rynek jest niesłodzona.
Masz więcej zielonej herbaty mniej cukru nawet w przypadku herbat butelkowanych.
W Japonii są automaty z niesłodzoną zieloną herbatą, która często sprzedaje się lepiej niż słodkie napoje gazowane.
Niektóre herbaty butelkowane w Stanach Zjednoczonych zawierają nawet 64 gramy cukru, więc nasuwa się pytanie, czy powinna być nazywana herbatą z cukrem, czy cukrem z herbatą.
Czy dodaje się cukru do herbaty wysokiej jakości?
Wysokiej jakości japońskie zielone herbaty są naturalnie słodkie, dlatego nie trzeba do nich dodawać cukru.
Ta naturalna słodycz pochodzi z starannego procesu produkcji, a jeśli herbata jest odpowiednio zaparzona, może nadać jej piękny, słodki i gładki smak. Jeśli chcesz więcej zielonej herbaty, mniej cukru, możesz przejść na cieniowane japońskie zielone herbaty.
Ile cukru naturalnie znajduje się w herbacie?
Według badań przeprowadzonych przez Instytut Badań nad Herbatą na Sri Lance, kiełki herbaty zawierają 0,3–0,8% swojej masy w glukozie i 0,9–2,3% swojej masy w fruktozie.
Są to dwa główne cukry rozpuszczalne w zielonej herbacie.
Ten cukier z herbatą które występują naturalnie, nie stanowi problemu, ponieważ zaparzona filiżanka herbaty zawiera tylko 2 kalorie.
Problem pojawia się, gdy ludzie dodają cukru do herbaty.
Może to znacznie zwiększyć kaloryczność napoju i zmniejszyć korzyści zdrowotne płynące z herbaty.
Ile cukru należy dodać do herbaty?
Jeśli chodzi o ilość cukru dodanego do herbaty, krótka odpowiedź brzmi: nie należy dodawać go wcale. Nawet odrobina cukru do zielonej herbaty może znacznie zepsuć jej smak i uniemożliwić delektowanie się nią.
Wysokiej jakości japońska zielona herbata będzie miała złożony profil smakowy. Powinna wykazywać odrobinę słodyczy, odrobinę cierpkości i wiele innych aromatów. Dodanie cukru znacznie utrudnia ocenę smaku herbaty i w efekcie tracimy wiele z jej walorów smakowych.
Czy można dodać cukier do herbaty, jeśli jest się przyzwyczajonym do słodkich napojów?
Jeśli jesteś przyzwyczajony do bardzo słodkich napojów, takich jak słodka herbata, możesz spróbować wersji bez cukru. Jeśli Twoim celem jest picie niesłodzonej herbaty z mniejszą ilością cukru za każdym razem to dobry sposób, aby to osiągnąć.
Zacznij od dodania odrobiny mniej cukru niż zwykle, a następnie stopniowo zwiększaj do jednej łyżeczki, a potem do jednej łyżeczki. Twoje kubki smakowe potrzebują około 5 dni, aby przyzwyczaić się do nowego poziomu słodyczy, więc powinieneś potrzebować około miesiąca, aby naprawdę zapragnąć smaku herbaty bez cukru.
Jak słodzić zieloną herbatę bez cukru
Jak zdrowo przygotować zieloną herbatę z mniejszą ilością cukru?
Jak wspomniano wcześniej, w Japonii dodawanie cukru do herbaty jest niezwykle rzadkie. Zamiast tego je się słodycze do zielonej herbaty. Te słodycze, zwane również „wagashi”, to w zasadzie słodkie połączenie smaków japońskiej zielonej herbaty.
Mogą one podkreślić niektóre słodkie cechy herbaty i złagodzić znaczną część goryczki. Jeśli chcesz spróbować tego w domu, jednym z prostych słodyczy, których możesz użyć, są świeże daktyle.
Czy można dodać cukier do herbaty, jeśli jest gorzka?
Nawet jeśli herbata ma lekką goryczkę, słodki smak daktyli powinien ją zrównoważyć. Daktyle są pyszne, zdrowe i mimo że zawierają naturalne cukry, nie powodują gwałtownych skoków energii.
Najlepsze jest to, że jedząc coś słodkiego do zielonej herbaty, nadal możesz wyczuć subtelny smak herbaty, ponieważ nie dodajesz do niej żadnych substancji bezpośrednio.
5 powodów, dla których warto pić herbatę bez cukru
Poza tym, że jest to zdrowszy wybór, istnieje wiele korzyści płynących z picia herbaty z mniejszą ilością cukru. Unikając cukier z herbatą możesz cieszyć się 5 głównymi korzyściami.
#1 Herbata to naturalnie zdrowy przysmak
Jeśli dotarłeś do tego miejsca w artykule, prawdopodobnie wiesz już, że herbata to zdrowy napój. Niestety, pozytywne efekty picia zielonej herbaty są często niwelowane przez dodawanie do niej dużej ilości cukru.
Zielona herbata jest praktycznie bezkaloryczna, ale dodając cukier z herbatą, w zasadzie zamieniasz ją w napój gazowany. To w pewnym sensie zaprzecza celowi herbaty, jakim jest celebracja prostoty.
#2 Unikaj załamania
Jeśli kiedykolwiek przesadziłeś z cukrem, bez wątpienia doświadczyłeś załamania. W dzieciństwie mogło to być normalne, ale teraz, kiedy masz mnóstwo zajęć, nie możesz sobie pozwolić na nagły spadek energii!
Kiedy masz cukier z herbatą, znacznie zwiększasz ryzyko załamania. Najlepszym sposobem, aby tego uniknąć, jest ograniczenie ilości dodanego cukru w diecie.
Chociaż desery są oczywistym winowajcą, słodkie napoje są nieco bardziej podstępne i mogą być ogromnym źródłem rafinowanego cukru.
#3 Oszczędzaj pieniądze dzięki wielokrotnym naparom.
Parząc wysokiej jakości herbatę liściastą, możesz uzyskać z nich wiele naparów.
Z 5 gramów liści możesz przygotować 4-5 oddzielnych filiżanek zielonej herbaty, każda o innym smaku. Jeśli będziesz mógł delektować się każdym zaparzeniem, możesz naprawdę zaoszczędzić.
Każda filiżanka herbaty kosztuje zaledwie kilka centów, jeśli przygotujesz ją prawidłowo, a różnica między wysoką a niską jakością jest jak noc i dzień!
#4 Uprość proces parzenia
Herbata w swojej istocie jest prosta – wystarczy dodać liście do wody. W tej prostocie kryje się złożoność, a to jedna z najlepszych cech herbaty! Prostota herbaty ginie, gdy zaczynasz myśleć o dodawaniu innych składników do naparu.
Zrób sobie przysługę i po prostu wróć do podstaw. Możesz odkryć, że samo wrzucenie liści do wody i wlanie ich do filiżanki ma w sobie coś medytacyjnego.
#5 Skosztuj swojej herbaty
Wreszcie dochodzimy do najważniejszej części, czyli smaku herbaty. Smak herbaty jest wszystkim i jeśli nie jesteś w stanie doświadczyć go w pełnej, najczystszej formie, tak naprawdę go nie doświadczasz.
Kiedy dodajesz cukier do herbaty, to prawie tak, jakbyś patrzył na nią przez zamglone okulary.
Subtelna słodycz, której wyhodowanie wymaga tak wiele pracy, zostaje utracona, a nawet przyjemna goryczka, którą lubi wielu miłośników herbaty, jest zupełnie nie do poznania.
Jest coś w tym, że doświadczanie napoju dokładnie tak, jak zamierzył rolnik, co pozwala na głębszą więź z pijącym i polem, na którym herbata została wyprodukowana.

Czy można dodać cukier do herbaty, jeśli dobrze się komponuje?
Jeśli naprawdę musisz dodać cukier z herbatą możemy dać Ci herbatę, która sprawdzi się najlepiej. kuki Hojicha to ciemno palona zielona herbata z regionu Miyazaki w południowej Japonii.
Ta herbata ma cieplejszy, ciemniejszy profil smakowy, który doskonale komponuje się z mlekiem owsianym i cukrem.
Smak tej herbaty jest intensywny z nutami czarnej kawy i gorzkiej czekolady. Chociaż większość japońskich zielonych herbat nie komponuje się dobrze z mlekiem i cukrem, ta jest całkiem dobra!
Czy można ciągle słodzić herbatę?
Pamiętaj, aby traktować ją jako okazjonalną przyjemność, a nie coś, co pije się non stop. Jeśli chcesz herbaty do codziennego picia, wybierz naturalnie słodką zieloną herbatę, taką jak shizuku Sencha . Ta herbata świetnie sprawdza się również jako cold brew latem!
5 sposobów na słodszą zieloną herbatę bez dodatku cukru
Ile kalorii ma herbata z mlekiem i cukrem?
¼ szklanki mleka zawiera 37 kalorii, a zaledwie łyżka cukru – 48. Oznacza to, że zwykła filiżanka herbaty zawiera 2 kalorie, a filiżanka z mlekiem i cukrem – 87. Ta niewielka zmiana może sprawić, że Twój napój będzie miał 43 razy więcej kalorii niż gdybyś wypił więcej zielonej herbaty z mniejszą ilością cukru.
Jeśli szukasz zdrowej i bardziej naturalnej alternatywy, spróbuj pić zieloną herbatę bez dodatku kalorii. Już sama ta prosta zmiana może otworzyć przed Tobą cały świat możliwości i odkryć mnóstwo różnych smaków.
Jeśli chcesz spróbować wielu różnych zielonych herbat z całej Japonii i przekonać się, które z nich najbardziej Ci smakują, możesz wypróbować naszą mega próbkę.
W ciągu ostatnich 3 lat podróżowaliśmy po całej Japonii w poszukiwaniu najlepszej zielonej herbaty bez pestycydów. Zdecydowaliśmy się na tę kolekcję 30 rodzajów matchy., Sencha , Gyokuro , Hojicha , Genmaicha , bancha, Kamairicha i kukicha. Możesz spróbować wszystkich naraz i dać nam znać, które są Twoimi ulubionymi!
Czy można słodzić herbatę? Ostateczny wniosek
Czy można słodzić herbatę? Biorąc pod uwagę wszystkie wady słodzenia herbaty, najlepiej wybrać herbatę, której nie trzeba słodzić. W Nio lubimy myśleć, że czynimy świat odrobinę zdrowszym, zastępując te słodkie napoje pysznymi, organicznymi zielonymi herbatami.
Zielone herbaty, których używamy, mogą składać się tylko z liści i wody, ale niektóre z nich mają w sobie sporo słodyczy, jak na przykład Gyokuro cha meijin. Dlatego ważne jest, aby nie dodawać cukier z herbatą ponieważ może to pod wieloma względami zniweczyć cel tego naturalnego daru.
1 komentarz
Nice article!!! Looking forward for more health issues