Ten japońską ceremonię parzenia herbaty To coś, co zarówno interesuje, jak i dezorientuje ludzi odwiedzających Japonię. Z tak wieloma etapami, przyborami i koncepcjami, japońską ceremonię parzenia herbaty jest zarówno fascynująca, jak i trudna do pełnego zrozumienia. W tym artykule wyjaśnimy, czym jest japońska ceremonia parzenia herbaty, ale co ważniejsze, co ona reprezentuje. Gorąco polecamy przeczytanie tego przewodnika przed wzięciem udziału we własnej ceremonii parzenia herbaty, aby wiedzieć, czego się spodziewać!
Film z japońskiej ceremonii parzenia herbaty (wkrótce)
Spis treści
- Japońska ceremonia parzenia herbaty: Opis, historia i fakty
- Film z japońskiej ceremonii parzenia herbaty
- Czym jest japońska ceremonia parzenia herbaty
- Dlaczego chodzi o ceremonię parzenia herbaty matcha, a nie herbaty liściastej?
- Jakich przyborów do parzenia herbaty matcha używa się podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
- Jakie są etapy japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
- Krok 1 - Ukłon
- Krok 2 - Oczyszczanie naczyń do herbaty
- Krok 3 - Przygotowanie japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty matcha
- Krok 4 - Przygotowanie herbaty matcha
- Krok 5 - Picie herbaty matcha
- Krok 6 - Wagashi
- Jakie są zasady japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
- Jaka jest historia japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
- Jak zorganizować własną ceremonię parzenia herbaty Matcha
- Gdzie kupić najlepszy zestaw do ceremonii parzenia herbaty Matcha
Czym jest japońska ceremonia parzenia herbaty
Ten japońską ceremonię parzenia herbaty to w zasadzie praktyka, która wykorzystuje herbatę matcha jako sposób na promowanie pozytywnych relacji między gospodarzem a gościem. Chociaż japońska ceremonia parzenia herbaty ma pewne zawiłości i niuanse, jej podstawowe wartości tkwią w prostocie. Wystarczy wejść do japońskiej herbaciarni aby doświadczyć tej prostoty. Pomieszczenie jest skromnie udekorowane, z jedynie zwojem i kompozycją kwiatową. Wokół znajduje się kilka przedmiotów do przygotowania herbaty, ale nie są one najważniejsze. Głównym punktem ceremonii parzenia herbaty są 4 zasady: Wa, Kei, Sei i Jaku, a przedmioty te służą jedynie do zademonstrowania tych zasad.
Dlaczego chodzi o ceremonię parzenia herbaty matcha, a nie herbaty liściastej?

Chociaż herbata liściasta, taka jak Sencha Obecnie jest zdecydowanie najpopularniejszym sposobem spożywania zielonej herbaty w Japonii, choć nie zawsze tak było. W średniowiecznej Japonii herbatę spożywano w postaci proszku, który dziś nazywany jest „matchą” lub herbatą w proszku. Kiedy ceremonia parzenia herbaty powstała po raz pierwszy, była to najpowszechniejsza forma jej spożywania, dlatego rytuały japońskiej ceremonii parzenia herbaty opierały się na tym napoju. Dlatego obecnie matcha jest używana tylko w japońską ceremonię parzenia herbaty, zamiast herbaty liściastej, co czyni ceremonię parzenia herbaty matcha, a nie herbaty liściastej.
Jakich przyborów do parzenia herbaty matcha używa się podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
Gdy mistrzyni herbaty wchodzi do herbaciarni, podaje naczynia, których należy używać wjapońską ceremonię parzenia herbaty. Dzisiaj omówimy 9 głównych przyborów do parzenia herbaty, z których każdy ma swoje zastosowanie i znaczenie.
_ Fukusa
To sucha ściereczka, której mistrz herbaty używa do czyszczenia przyborów przed zaparzeniem herbaty. Ma ona znaczenie zarówno praktyczne, jak i symboliczne. Jako wyraz szacunku, mistrz herbaty czyści przybory w obecności gościa, aby upewnić go, że są czyste.
Natsume
To pierwszy przedmiot, który mistrz herbaty czyści lub oczyszcza. Natsume, nazywane również „pojemnikiem na herbatę”, służy do transportu proszku matcha. proszku matcha Często jest on wcześniej przesiewany, aby usunąć grudki, a następnie wnoszony do herbaciarni w celu przygotowania.
chashaku

To bambusowa łyżeczka do herbaty, używana do nabierania proszku matcha do miseczki. Chashaku ma prostą konstrukcję, ale jest idealnym narzędziem do nabierania proszkuz natsume, ponieważ ma bardziej pionowy niż typowy poziomy kształt. Mistrz herbaty używa 2 dużych łyżek Chashaku, co daje około 2 gramy proszku matcha. To idealna ilość na miseczkę matchy.
_ Kama
To żelazny garnek używany do podgrzewania wody podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Z mat tatami wycięto idealny kwadrat, który jest otoczony materiałem ognioodpornym. Pod żelaznym garnkiem znajdują się rozżarzone węgle, które podgrzewają wodę przez cały czas trwania ceremonii.
_ Hishaku
To bambusowa chochla używana do nabierania wody z kama w celu przygotowania herbatę matcha. Hishaku ma długi uchwyt, który pozwala sięgnąć do wody w żelaznym garnku, a mistrz herbaty powoli nalewa wodę, aby ostygła przed użyciem do zaparzenia herbaty matcha. Wrząca woda jest zbyt gorąca, aby przygotować matchę o dobrym smaku, dlatego należy ją delikatnie schłodzić.
miska matcha

To jest gliniana miseczka do herbaty używana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Wykonana jest z ciężkiej gliny i często ma piękny wzór na jednej stronie. Miseczka jest podgrzewana przed użyciem, aby utrzymać ciepło matchy przez cały czas trwania ceremonii, a wyższe ścianki miseczki ułatwiają jej przygotowanie.
trzepaczka do matchy

To prawdopodobnie najsłynniejsze naczynie do herbaty. Chasen, czyli bambus trzepaczka do matchy jest wyrzeźbiony z jednego kawałka bambusa, a 100 małych włosków szybko porusza się w wodzie, napowietrzając herbatę. Narzędzie to jest używane od setek lat podczas ceremonii parzenia herbaty, ale nadal działa lepiej niż jakiekolwiek współczesne narzędzie.
_
Kensui
To miseczka na zużytą wodę używana podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Czasami woda jest używana do innych celów niż parzenie herbaty, na przykład do podgrzewania miska matcha. Tę wodę należy wylać, a kensui to najdelikatniejszy sposób, aby to zrobić. Dzięki temu mistrz herbaty nie musi opuszczać pokoju herbacianego podczas ceremonii.
_
Czakin
Chakin to osobna ściereczka używana przez mistrza herbaty do czyszczenia czarki matchy. Podczas gdy Fukusa jest sucha i służy do czyszczenia suchych naczyń, chakin służy do czyszczenia mokrych.
Jakie są etapy japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
Ten japońską ceremonię parzenia herbaty Wymaga wielu drobnych kroków, powtarzanych w starannej kolejności. Aby nauczyć się tych kroków, mistrzowie ceremonii parzenia herbaty muszą ćwiczyć niemal codziennie, a istnieją nawet szkoły poświęcone nauce japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Dzisiaj omówimy tylko kilka ogólnych zasad i wyjaśnimy, dlaczego każdy krok jest ważny.
Krok 1 - Ukłon
Zanim mistrzyni herbaty wejdzie do sali, stanie przy wejściu i ukłoni się gościom, po czym goście powinni odwzajemnić ukłon. To proste przedstawienie się i okazanie szacunku. Wzajemny szacunek jest bardzo ważną częścią ceremonii parzenia herbaty i omówimy go bardziej szczegółowo później.
Krok 2 - Oczyszczanie naczyń do herbaty
Po odłożeniu naczyń, mistrzyni herbaty rozpoczyna ich oczyszczanie. Robi to, aby pokazać gościom, że naczynia używane do parzenia herbaty są czyste i nieskazitelne. Fukusa jest wyjmowana i rozkładana, a następnie używana do czyszczenia sztućców, zaczynając od Natsume, a następnie Chashaku.
Krok 3 - Przygotowanie japońskiego zestawu do ceremonii parzenia herbaty matcha
Po oczyszczeniu naczyń do parzenia herbaty, mistrz herbaty musi przygotować naczynia do herbatę matcha. Weźmie fukusę i otworzy żelazny garnek, aby nabrać gorącej wody. Tę gorącą wodę wleje do chawanu, aby go podgrzać. miska matcha jest wykonany z grubej gliny, więc pochłania dużo ciepła. Jeśli nie zostanie odpowiednio podgrzany, czarka do matchy pochłonie dużo ciepła z herbatę matcha i spowoduje, że herbata ostygnie znacznie szybciej. Gdy woda jest jeszcze ciepła, mistrz herbaty weźmie trzepaczkę do matchy lub chasen i delikatnie zanurzy ją w wodzie. Następnie szybko ją ubije. Moczenie trzepaczki w wodzie sprawi, że będzie bardziej elastyczna i mniej podatna na pękanie. Suche, delikatne drewno może być dość kruche i łatwo się łamać.
Po użyciu miska matcha i trzepaczka do matchy Po przygotowaniu, woda jest przelewana z miseczki matcha do kensui, a miseczka matcha jest czyszczona za pomocą chakin. Mistrz herbaty jest teraz gotowy do zaparzenia herbaty matcha.
Krok 4 - Przygotowanie herbaty matcha
Wreszcie dochodzimy do najważniejszej części ceremonii parzenia herbaty, czyli przygotowania herbatę matcha. Jest to główny punkt japońską ceremonię parzenia herbaty do którego wszystko inne zmierza.
Najpierw mistrz herbaty nabiera 2 duże miarki proszku matcha z natsume i umieszcza je w miseczce matcha. Następnie nabiera do miseczki mniej niż pełną hishaku gorącą wodę, upewniając się, że wlewa się ją bardzo powoli, aby miała czas ostygnąć, zanim dotknie proszku matcha.
Na koniec mistrz herbaty bierze trzepaczkę do matchy i delikatnie zeskrobuje boki czarki, aby wymieszać matchę, a następnie zaczyna ubijać herbatę ruchem zygzakowatym. Ubijając herbatę matcha w ten sposób, mistrz herbaty tworzy na wierzchu lekką pianę, która nadaje jej gładszą konsystencję i smak. Po miska matcha zakończeniu, mistrz herbaty odkłada trzepaczka do matchy na bok i odwraca czarkę tak, aby wzór był skierowany w stronę gościa.
Krok 5 - Picie herbaty matcha
Teraz nadchodzi czas, aby gość odegrał swoją rolę w japońską ceremonię parzenia herbaty. Chociaż zadanie gościa może być znacznie łatwiejsze niż gospodarza, nadal należy pamiętać o pewnych zasadach etykiety ceremonii parzenia herbaty, pijąc matchę.
Po pierwsze, należy ukłonić się, gdy podaje się herbatę, aby wyrazić wdzięczność bez słów. Następnie można wziąć miseczkę z herbatą i postawić ją na macie tatami przed wypiciem. Miseczkę można trzymać w obu rękach i obrócić tak, aby wzór lub motyw na miseczce był skierowany w stronę pozostałych gości. Jest to wyraz szacunku, pozwalający pozostałym gościom podziwiać najpiękniejszą część miseczki podczas picia.
Po zakończeniu picia można odłożyć miseczkę po drugiej stronie maty tatami, tam, gdzie została wręczona.
Krok 6 - Wagashi
Wagashi, czyli japońskie słodycze to kolejny element japońskiej ceremonii parzenia herbaty, oprócz herbaty matcha. Są one przygotowywane z prostych składników i często służą do oddania tematu ceremonii. Mają one uzupełniać smak matchy, a słodycz wagashi łagodzi jej goryczkę. Należy je spożywać za każdym razem, gdy jest podawane, i dokończyć, aby gospodarz wiedział, że smakowało.
Jakie są zasady japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
Chociaż kroki i naczynia używane podczas ceremonii parzenia herbaty wydają się skupiać całą uwagę, najważniejsze są zasady. Te zasady to Wa, Kei, Sei, Jaku, czyli Harmonia, Szacunek, Czystość i Spokój. Pokrótce omówimy każdą z tych zasad i sposób, w jaki są one reprezentowane w ceremonii parzenia herbaty.
Harmonia
Harmonia to pozytywna interakcja między gospodarzem a gościem. To ideał, do którego należy dążyć nie tylko podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty, ale także w świecie zewnętrznym. herbatę matcha Nie jest to samotne dążenie, ale coś, czym gospodarz i gość powinni się dzielić.
Szacunek
Szacunek to umiejętność zrozumienia i docenienia innych. Gość powinien myśleć o gospodarzu przez całą ceremonię parzenia herbaty, a gospodarz powinien myśleć o gościu przez całą ceremonię. W pokoju herbacianym wszyscy są równi, niezależnie od ich statusu poza nim. Szacunek dla ludzi wyraża się poprzez ukłony i posłuszeństwo podczas ceremonii parzenia herbaty, a szacunek dla przedmiotów poprzez traktowanie sztućców matcha. Przedmioty o różnej wartości traktowane są tak samo, tak jak osoby o różnym statusie zewnętrznym traktowane są tak samo podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty.
Czystość
Czystość to umiejętność traktowania siebie i innych z czystym sercem. Koncepcja czystości w ceremonii parzenia herbaty przejawia się nie tylko wtedy, gdy mistrz herbaty oczyszcza ceremonia parzenia herbaty matcha sztućce, ale zanim gość wejdzie do pokoju herbacianego. Przed wejściem do pokoju herbacianego goście muszą oczyścić dłonie w tsukubai, a także oczyścić swoje serca i umysły. Dopiero po tym, jak zostawią za sobą ziemskie myśli i zmartwienia, będą mogli cieszyć się czymś tak prostym, jak filiżanka herbaty w ciszy.
Spokój
Spokój osiąga się, gdy realizuje się 3 pozostałe zasady. To poczucie bezinteresowności i choć jest to ostateczny cel praktykowania ceremonii parzenia herbaty, w pewnym sensie to wciąż początek. Zasady te należy stale praktykować, aby zachować spokój, a ceremonia parzenia herbaty matcha to sposób na trening.
Jaka jest historia japońskiej ceremonii parzenia herbaty?
Herbatę pierwotnie przyjęli mnisi, którzy pili ją, aby pomóc im się skupić podczas długich medytacji. Wkrótce wyższe klasy zaczęły dostrzegać jej zalety, co podniosło jej rangę do rangi napoju arystokratów. Herbata była postrzegana jako symbol statusu i sposób, w jaki bogata elita konkurowała ze sobą o prestiż. Dało to początek pewnemu rodzajowi ceremonii herbacianej, podczas której gospodarz zapraszał gości, aby zaprezentować swoje drogie herbaciarnie, sztućce i proszek herbaciany. Była to wypaczona wersja ceremonia parzenia herbaty matcha, i wkrótce człowiek znany jako Sen no Rikyu przedstawił bardziej skromną wizję japońskiej ceremonii herbacianej.
Rikyu opowiadał się za rustykalną herbaciarnią na wsi, z dala od miasta. Herbaciarnia ta miała być urządzona w minimalistycznym stylu, z niczym innym, jak tylko zwojem i kompozycją kwiatową jako dekoracją. Zamiast być pretekstem dla gospodarza do zaprezentowania swojego bogactwa, ceremonia herbaciana stała się jego całkowitym przeciwieństwem – miejscem, gdzie wszyscy byli równi. Była to uproszczona wersja ceremonii parzenia herbaty, której celem było zbudowanie relacji między gospodarzem a gościem oraz promowanie zasad Wa, Kei, Sei i Jaku.
Ten ceremonia parzenia herbaty matcha jest nadal popularna, szczególnie wśród turystów z całego świata, którzy przyjeżdżają, aby wziąć udział w japońskiej kulturze parzenia herbaty. Współczesna japońska ceremonia parzenia herbaty, jaką znamy dzisiaj, sięga czasów Sengoku, a pierwsze wzmianki o niej pochodzą z XVI wieku.
Jak zorganizować własną ceremonię parzenia herbaty Matcha
Wielu miłośników herbaty lubi przygotowywać własną ceremonia parzenia herbaty matcha w domu. Chociaż można zdobyć wszystkie wymienione wcześniej przybory, ważne są trzy główne. trzepaczka do matchy, miska matcha i łyżeczkę do matchy Służą one do przygotowania miseczki herbaty matcha, która smakuje tak samo, jak ceremonia parzenia herbaty matcha. To dobry sposób na przećwiczenie niektórych zasad japońskiej ceremonii parzenia herbaty, nawet jeśli nie jesteś w Japonii.
Nawet jeśli nie widzisz go w japońskiej ceremonii parzenia herbaty, warto zainwestować w metalowe sito lub furui, aby przesiać proszek matcha. Proszek matcha automatycznie zbryla się pod wpływem wilgoci w powietrzu, przez co herbata matcha nie miesza się równomiernie. Jeśli naprawdę chcesz w pełni wykorzystać swoją herbatę matcha ceremonię, to dodatkowe przesiewanie może mieć ogromne znaczenie.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, jak przygotować najlepszą herbatę matcha, przeczytaj ten artykuł, który krok po kroku przeprowadzi Cię przez proces.
Gdzie kupić najlepszy zestaw do ceremonii parzenia herbaty Matcha

Jeśli szukasz najlepszego zestawu do parzenia herbaty matcha, aby stworzyć własną ceremonię parzenia herbaty matcha, ten zestaw do parzenia herbaty matcha jest właśnie dla Ciebie. Ten zestaw zawiera 21 różnych rodzajów herbaty matcha, oraz trzepaczka do matchy, miska matcha i łyżeczkę do matchy. Dzięki temu zestawowi nie tylko wypróbujesz ogromny wybór różnych herbat matcha, ale także otrzymasz wszystkie narzędzia potrzebne do ich prawidłowego przygotowania!