Wybierając idealny japoński zestaw do herbaty, należy wziąć pod uwagę kilka kwestii. Po pierwsze, należy wziąć pod uwagę rodzaj herbaty, którą chcesz przygotować. Różne japońskie herbaty wymagają różnych narzędzi do przygotowania, a w tym artykule omówimy, jak stworzyć idealny japoński zestaw do herbaty lub zestaw matcha do każdego rodzaju herbaty. Bez zbędnych ceregieli, zaczynajmy.
Co w menu?
- Niezbędny poradnik wyboru idealnego japońskiego zestawu do herbaty - film
- Japoński zestaw do herbaty do matchy
- Jak przygotować zieloną herbatę matcha?
- Japoński zestaw do herbaty do Sencha
- Japoński zestaw do herbaty do Gyokuro
- Dlaczego warto używać czajniczka Kyusu?
- Dlaczego warto używać trzepaczki do matchy?
- Gdzie kupić zestaw do matchy
Niezbędny poradnik wyboru idealnego japońskiego zestawu do herbaty - film
Japoński zestaw do herbaty do matchy
Jeśli chodzi o proszek do zielonej herbaty matcha, możesz potrzebować nieco więcej narzędzi niż w przypadku innych zielonych herbat. Chociaż narzędzia takie jak trzepaczka do matchy i miska matcha mogą początkowo wydawać się onieśmielające, po przyzwyczajeniu się do nich z łatwością przygotujesz miseczkę herbaty matcha w domu. Dzięki tym narzędziom możesz odtworzyć japońską ceremonię parzenia herbaty samodzielnie. Omówmy pokrótce narzędzia, które warto rozważyć do swojego zestawu do herbaty matcha.
trzepaczka do matchy
Bambus trzepaczka do matchy to prawdopodobnie najważniejsze i najtrudniejsze do wymiany narzędzie w zestawie do herbaty matcha. Możesz je znać ze względu na jego zastosowanie w japońską ceremonię parzenia herbaty. Ta trzepaczka do matchy jest wykonana z jednego kawałka bambusa i starannie wyrzeźbiona, aby stać się doskonałym narzędziem do parzenia matchy. Jeśli zdecydujesz się zainwestować w jedno narzędzie do parzenia matchy, powinien to być chasen lub trzepaczka do matchy. Zauważysz znaczną poprawę smaku i konsystencji herbaty matcha już po kilku sesjach parzenia. Utrzymanie tej trzepaczki do matchy jest łatwe, wystarczy namoczyć ją na kilka sekund przed użyciem i opłukać po użyciu. Dzięki temu będzie czysta i nie stłucze się.
miska matcha
Ten miska matcha to kolejne ważne narzędzie, które warto mieć w swoim zestawie do herbaty matcha. To również coś, co zobaczysz, jeśli kiedykolwiek weźmiesz udział w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Może wyglądać jak zwykła miseczka, ale ma kilka kluczowych cech konstrukcyjnych, które ułatwiają przygotowywanie herbaty matcha. Miseczka ma zazwyczaj bardziej cylindryczny kształt, z bardziej stromymi bokami, co pozwala na ubijanie herbaty matcha szybkimi, zygzakowatymi ruchami bez rozlewania. miska matcha lub chawan jest również wykonany z grubej, ciężkiej gliny. Pomaga to wyrazić poczucie ważności, ale służy również celom praktycznym. Gliniana miseczka do matchy zatrzymuje dużo ciepła, więc o ile zostanie podgrzana przed przygotowaniem herbaty matcha, utrzyma napój w cieple przez długi czas. Może nawet ogrzać dłonie w chłodny dzień.
chashaku
To bambusowa łyżka używana do nabierania proszku matcha. Chociaż to narzędzie nie jest niezbędne, może stanowić miły dodatek do zestawów herbaty matcha i jest dostępne bezpłatnie w wielu zestawach herbaty matcha, więc jego zdobycie nie powinno sprawić problemu. Jeśli nie masz tej bambusowej łyżeczki do matchy, możesz użyć zwykłej, ale nabieranie proszku matcha może być nieco trudniejsze. Zaletą chashaku jest to, że ma bardziej pionowy kształt, dzięki czemu dobrze sprawdza się przy nabieraniu proszku z głębszych pojemników, takich jak puszki na matchę. Zaskakująco dobrze sprawdza się również jako narzędzie do odmierzania, a podczas japońskiej ceremonii parzenia herbaty mistrz herbaty po prostu użyje 2 dużych łyżek chashaku na każdą miseczkę matchy, co daje około 2 gramów proszek do zielonej herbaty matcha.
sito do matchy
To kolejny opcjonalny dodatek do zestawu matcha, który może jednak znacząco wpłynąć na smak i konsystencję herbaty matcha. Ponieważ proszek do zielonej herbaty matcha jest bardzo drobno zmielona, zaczyna się zlepiać, gdy tylko zostanie wystawiona na działanie wilgoci w powietrzu. Może się to wydawać błahe, ale grudki proszku matcha nie mieszają się dobrze z wodą. Najlepszym sposobem na rozwiązanie tego problemu jest po prostu przesianie proszek do zielonej herbaty matcha wcześniej przez sito. Dzięki temu proszek matcha równomiernie rozpuści się w wodzie i powstanie przyjemna piana.
Jak przygotować zieloną herbatę matcha?
Japoński zestaw do herbaty do Sencha
Jeśli chodzi o przygotowanie Sencha , Potrzeba znacznie mniej narzędzi. Pierwotnie matcha była najpopularniejszym rodzajem herbaty w Japonii. Sencha Ostatecznie wyprzedziła matchę, częściowo ze względu na swoją wygodę. Liście po prostu parzy się w wodzie, a następnie filtruje, aby uzyskać klarowny napar. Chociaż ta herbata jest prosta w przygotowaniu, warto rozważyć zakup kilku narzędzi, aby poprawić swoje… Sencha Doświadczenie w parzeniu.
czajniczka Kyusu

Ten kyusu Czajnik to najlepsze narzędzie do parzenia japońska zielona herbata. Japońska herbata ma bardzo specyficzny zestaw parametrów parzenia, a japońskie czajniki zostały zaprojektowane tak, aby uwolnić pełny potencjał liści.
Istnieje kilka korzyści z używania czajnika. Po pierwsze, liście mają wystarczająco dużo miejsca, aby się rozrosnąć i w pełni uwolnić swój aromat do wody. Czajniki mają szerszą podstawę, aby nie ściskać liści na dnie podczas parzenia. Sama glina również może wpływać na smak. Zagorzali miłośnicy herbaty twierdzą, że czują lepszy smak umami, gdy przygotowują japońską zieloną herbatę z nieszkliwionej gliny. Ponieważ glina jest porowata, można również „sezonować” czajnik przez pewien czas, aby wzmocnić smak podczas parzenia tego samego rodzaju herbaty.
Możesz używać innych rodzajów czajniczków, takich jak te używane do chińskiej zielonej herbaty, ale mogą one mieć kilka wad. Jednym z przykładów jest filtr. Chińskie herbaty są zazwyczaj wytwarzane z większych liści, więc otwory w glinianym filtrze są zazwyczaj większe niż w Japońskim czajniczku. Dzięki temu część mniejszych liści przedostanie się przez filtr do filiżanki.
Filiżanki do herbaty
Japońskie zielone herbaty pije się zazwyczaj z małych glinianych filiżanek zwanych „yunomi”. Idealnie nadają się one do dzielenia się herbatą z przyjaciółmi, ale do codziennego picia polecamy… japońska zielona herbataze szklanek o podwójnych ściankach. Zapewnia to nie tylko izolację herbaty, ale także wzbogaca doznania podczas picia. Przez przezroczyste szkło wyraźnie widać kolor naparu. Z czasem nauczysz się kojarzyć wygląd naparu ze smakiem herbaty i poznasz go podczas parzenia. Czasami herbata stanie się nieco ciemniejsza i bardziej gorzka. Innym razem zauważysz, że napar jest mętny i słodki. Te różne sygnały są ważne, aby wychwycić, opanowując każdy rodzaj japońskiej zielonej herbaty.
Przechowywanie herbaty
Po użyciu czajniczka Kyusu i filiżanki do herbaty, jedyną rzeczą, którą możesz chcieć dodać do swojego japońskiego zestawu do parzenia herbaty, jest pojemnik do przechowywania herbaty. Podczas gdy herbaty liściaste, takie jak Sencha Herbata może być dość stabilna przez tygodnie, a nawet miesiące. Jeśli planujesz przechowywać otwartą paczkę herbaty dłużej niż kilka miesięcy, upewnij się, że przechowujesz ją prawidłowo. Wystarczy przechowywać liście herbaty w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła, ciepła i wilgoci. Jeśli lubisz mieć jednocześnie wiele różnych rodzajów herbaty, warto zainwestować w kilka podwójnie uszczelnionych metalowych puszek do przechowywania herbaty.
Japoński zestaw żeliwnych imbryków
Wiele osób szuka japońskiego zestawu do parzenia herbaty z żeliwa, ale tak naprawdę nie polecamy tego rozwiązania. Chociaż żeliwny czajniczek często widuje się na zdjęciach, tak naprawdę nie nadaje się on do parzenia herbaty. Przede wszystkim jest bardzo ciężki i utrudnia proces parzenia. Ponadto czajniczki są zazwyczaj zbyt duże i japońska zielona herbata przeznaczone do parzenia z niewielką ilością wody, aby skoncentrować smak. Jeśli chodzi o japoński zestaw żeliwnych czajników, lepiej ich unikać i trzymać się klasycznego czajnika Kyusu.
Japoński zestaw do herbaty do Gyokuro
Gyokuro jest podobny do Sencha na wiele sposobów, dzięki czemu narzędzia można stosować zamiennie. Jedyną różnicą jest to, że w ekskluzywnych herbaciarniach można spotkać inny japoński zestaw do parzenia herbaty liściastej. Dwa pozostałe rodzaje zestawów do parzenia, które omówimy, to Shibooridashi i Houhin
Shibooridashi
Uważany jest za najlepszy japoński zestaw do herbaty Dla Gyokuro . Ten czajniczek ma wyjątkowo płaską konstrukcję i na pierwszy rzut oka może przypominać raczej spodek niż imbryk. Taka konstrukcja ułatwia użycie dużej ilości liści i bardzo małej ilości wody. Podczas przygotowywania herbaty… Gyokuro herbatę do codziennego picia, proporcja 5 gramów liści i 150 ml wody sprawdza się znakomicie, ale jeśli przygotowujesz Gyokuro Na specjalne okazje możesz użyć nieco mniej wody. W ekskluzywnych herbaciarniach mistrzowie herbaty mogą użyć nawet 10 gramów liści i 50 ml wody. Liście układane są u podstawy shibooridashi i skrapiane wodą. Rezultatem jest niezwykle skoncentrowany zastrzyk. Gyokuro herbata.
Houhin
To kolejny dobry japoński zestaw do herbaty Gyokuro . Houhin został zaprojektowany tak, aby pomieścić więcej liści i mniej wody, podobnie jak Shibooridashi. W przeciwieństwie do czajnika z bocznym uchwytem czajniczka Kyusu, Houhin nie ma dodatkowego uchwytu, tylko dzióbek i pokrywkę. Mistrzowie herbaty używający tego czajnika mają trzy punkty kontaktu z porcelaną: dwa palce z boku czajnika i jeden z góry pokrywki. Dzięki temu dłoń nie nagrzewa się zbytnio podczas nalewania herbaty.
Dlaczego warto używać czajniczka Kyusu?
Używanie kyusu w domu ma wiele zalet. japoński zestaw do herbaty. Powodem, dla którego polecamy czajnik Kyusu z bocznym uchwytem zamiast innych czajników wymienionych wcześniej, jest to, że uchwyt znacznie ułatwia parzenie. Gliniany uchwyt boczny jest pusty w środku, dzięki czemu pozostaje chłodny nawet wtedy, gdy w środku znajduje się gorąca woda. Dzięki temu nalewanie herbaty jest znacznie łatwiejsze i wygodniejsze. Uchwyt boczny został również zaprojektowany tak, aby parzenie herbaty było bardziej eleganckie. Pozwala on na bardziej precyzyjne ruchy. Zamiast używać całej ręki do nalewania herbaty, możesz nalać napar prostym ruchem nadgarstka. Jest to bardzo ważne dla estetyki japońskiej zielonej herbaty.
Możesz użyć Japoński zestaw żeliwnych imbryków sitka do herbaty, ale te narzędzia zazwyczaj dają słabsze lub bardziej rozwodnione herbaty. Jeśli naprawdę chcesz skoncentrować się na bogatym smaku, z którego słyną japońskie zielone herbaty, najlepiej wybrać gliniany czajnik Kyusu.
Dlaczego warto używać trzepaczki do matchy?
Próbowaliśmy przygotować herbatę matcha za pomocą wielu różnych narzędzi i żadne nie wydaje się działać lepiej niż bambusowa trzepaczka do matchy. Jest ona nie tylko cichsza i bardziej precyzyjna, ale także wytwarza więcej piany w porównaniu z metalową trzepaczką. Ta piana nie tylko sprawia, że matcha wygląda ładniej, ale także nadaje jej bardziej kremową konsystencję i smak.
Gdzie kupić zestaw do matchy

Jeśli chcesz spróbować wielu różnych rodzajów herbaty matcha i zdobyć wszystkie naczynia potrzebne do ich przygotowania, wypróbuj ten zestaw tutaj. Ten zestaw zawiera 21 różnych rodzajów herbaty matcha z całej Japonii, a także trzepaczka do matchy, łubeczek do matchyi łyżeczkę do matchy. Z tym zestawem otrzymasz wszystko, czego potrzebujesz, aby rozpocząć odkrywanie świata herbaty matcha!