Najlepszy Przepis Na Brudną Matchę

star

 

Czym jest Dirty Matcha?

Brudna matcha powstaje po prostu poprzez połączenie matcha, mleka i kawy. Prawie jak matcha z espresso!

Celem jest stworzenie kontrastu smaków i kolorów, ponieważ brązowa kawa łączy się z soczystą, zieloną matchą w proszku.

Ten smaki matchy i kawa nie mogłyby być bardziej różne. Matcha jest mocna dzięki lekko trawiastym, parowanym aromatom warzyw, a kawa przechodzi w ciepły, orzechowy i palony smak.

To tworzy prawdziwą przygodę dla kubków smakowych, a każdy łyk brudnej matchy smakuje inaczej, w zależności od tego, jak jest zmieszana.

Możesz również przygotować brudną matchę, używając Hojicha proszek zamiast proszku espresso, o którym porozmawiamy później.

 

Klucz do dobrej brudnej matchy

Jak wspomnieliśmy krótko w przepisie na brudną matchę, kluczem jest zmieszanie (lub jego brak) różnych napojów. Połączenie dwóch napojów, które z braku lepszego określenia nazwiemy gradientem, to podstawa.

Celem jest uzyskanie niedoskonałej mieszanki, gdzie kawa znajduje się na górze, a matcha na dole. Ten gradient jest idealny, ponieważ tak naprawdę nie chcemy, aby oba napoje całkowicie się wymieszały. Chcemy, aby niektóre łyki smakowały jak kawa, niektóre jak matcha, a niektóre jak mieszanka obu.

 

Brudna matcha z Hojicha

Pewnie myślisz sobie: „Myślałem, że to blog o herbacie!”. Dlaczego polecasz nam kawę w tej brudnej matchy zamiast herbaty? Chociaż tradycyjna brudna matcha jest przygotowywana z kawy lub espresso, istnieje bardziej „przyjazna herbacie” opcja, wykorzystująca… Hojicha . Po prostu użyj Hojicha proszek zamiast proszku do espresso.

Odkryjesz, że Hojicha i kawa mają wiele wspólnych cech smaku prażonego i orzechowego, ale Hojicha jest nieco mniej ostry i może nawet lepiej łączyć się ze smakami brudna matcha.

 

Narzędzia potrzebne do przygotowania Dirty Matcha

Do przygotowania tego przepisu tak naprawdę nie potrzebujesz wiele poza tym, co możesz już mieć w swojej kuchni. Jedynym wyjątkiem jest to, że zalecamy zainwestowanie w trzepaczkę do herbaty chasen lub bambusową. Dzięki temu znacznie łatwiej będzie ubić matchę i uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Jeśli naprawdę chcesz pójść o krok dalej, możesz również zaopatrzyć się w glinianą Miska matcha lub chawan. To jest miseczka używana w japońskiej ceremonii parzenia herbaty i dzięki szerszemu dnie i bardziej stromym bokom może naprawdę ułatwić ubijanie bez rozlewania matchy.

Zalety korzystania z tych narzędzi

Podczas pierwszych kilku razy, gdy przygotujesz Dirty Matcha Latte, możesz zauważyć, że matcha wychodzi grudkowata lub nie jest całkowicie połączona z napojem. Jeśli chcesz tego uniknąć, musisz dokładnie wymieszać matchę.

Odkryliśmy, że przesiewając proszek matcha i dokładnie mieszając go bambusową trzepaczką do herbaty, jesteśmy w stanie dokładnie usunąć wszystkie grudki, które w przeciwnym razie utworzyłyby się w naszej brudnej matchy. Jeśli chcesz przenieść swoją brudną matchę na wyższy poziom, wypróbuj te narzędzia i zobacz, jak Ci smakują!

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

1 z 4