Chcesz poznać wszystkie różnice między Hojicha vs matcha? W takim razie ten artykuł jest stworzony dla Ciebie!
W tym raporcie przyjrzymy się wszystkim różnicom między matchą a Hojicha , herbaty profile smakowe, ich korzyści a nawet damy Ci znać, która herbata naszym zdaniem będzie dla Ciebie odpowiednia!
Bez zbędnych ceregieli, zacznijmy czytać, uczyć się i co najważniejsze: parzyć!
Jakie są różnice między Hojicha vs matcha?

Zanim zaczniemy, zakładamy, że znasz już wszystkie podstawy dotyczące tych herbat.
Jeśli nie, zdecydowanie zalecamy zapoznanie się z naszymi kompletnymi poradnikami na temat Hojicha i ceremonialna matcha (przewiń w dół na dół strony kolekcji 😉)
Proszek kontra liście sypkie
Najbardziej oczywista różnica między matchą a Hojicha Czy to jest matcha jest sproszkowana i Hojicha występuje w postaci luźnych liści. Doprowadzi to do wielu różnic, które omówimy później, ale na razie warto o tym pamiętać.
Niepalona vs. palona
Kolejna różnica między matchą a Hojicha czy to jest Hojicha to prażona herbata a matcha jest niepalona. Proces palenia wydobywa różne smaki i może zmienić kolory herbaty. Z tego powodu matcha ma jasny, żywy zielony kolor i Hojicha ma kolor od jasnobrązowego do ciemnobrązowego.
Najmłodsze kiełki kontra dojrzałe liście herbaty
Ostateczna różnica między matchą a Hojicha faktem jest, że matcha powstaje z najmłodszych pędów krzewu herbacianego, podczas gdy Hojicha jest zazwyczaj wytwarzana ze starszych, bardziej dojrzałych liści herbaty.
Gdy zagłębisz się w świat japońskiej zielonej herbaty, dowiesz się, że sposób zbioru herbaty ma ogromny wpływ na rodzaj produkowanej herbaty.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zbiorach herbaty, przeczytaj nasz kompletny poradnik 👉 zbiór herbaty
Hojicha i Matcha – podobieństwa
Camelia sinensis
Najbardziej oczywiste podobieństwo między Hojicha i matcha Oznacza to, że oba rodzaje herbat pochodzą z tej samej rośliny., Camelia sinensis. Wszystkie prawdziwe herbaty muszą pochodzić z tej samej rośliny, w przeciwnym razie nie są uznawane za prawdziwe herbaty.
Obie są japońską zieloną herbatą.
Co więcej, obie Hojicha i matcha są produkowane w Japonii. Są to japońskie herbaty o nazwie “ Hojicha ” odnoszące się do herbaty prażonej, a słowo „matcha” do herbaty mielonej.
profile smakowe

Prawdopodobnie największy różnica między Hojicha i matcha ma związek ze smakiem.
Ten smak Hojicha jest naprawdę mocna dzięki nutom karmelu, czekolady i kawy, które oczywiście pochodzą z procesu palenia.
Ten smaki matchy nie mogłaby być bardziej odmienna, z większą ilością aromatów gotowanych na parze warzyw, mlecznym finiszem i gęstszą konsystencją.
Korzyści zdrowotne Hojicha vs matcha
A teraz porozmawiajmy trochę o Hojicha vs korzyści zdrowotne Matcha. Jest ich wiele Hojicha korzyści, ale matcha to prawdziwa bomba składników odżywczych.
Spożywanie liści matchy dodaje energii
Czy matcha dodaje energii?? Tak. Wynika to głównie z faktu, że mieląc liście herbaty i mieszając je bezpośrednio z wodą, spożywasz je w całości. Natomiast parząc herbaty liściaste, otrzymujesz jedynie niewielką część związków rozpuszczalnych w wodzie.
Matcha ma wyższy poziom teaniny
Matcha jest również długo zacieniana, co zapewnia jej więcej teaniny, i jest wytwarzana z młodszych liści herbaty, które zazwyczaj mają wyższą zawartość składników odżywczych.
Czy interesuje Cię poznanie pełnego procesu produkcji matchy? Ten artykuł powinien być Twoją filiżanką herbaty (a może miseczką matchy) 👉 jak powstaje matcha
Porównanie poziomu kofeiny Hojicha vs matcha

Kiedy porównujesz Hojicha kofeina vs matcha, Odkryjesz, że Hojicha nie spełnia oczekiwań.
Ma to związek z wieloma czynnikami, takimi jak starsze liście, brak zacienienia i proces palenia.
matcha zawiera 68 mg kofeiny na filiżankę (jeśli używasz 2 gramów proszku) i Hojicha może zawierać zaledwie 10 mg kofeiny na filiżankę.
Jeśli interesuje Cię pełny ranking kofeiny w herbacie, możesz sprawdzić tę listę 👉 8 herbat o najniższej zawartości kofeiny
Czy istnieje prażona matcha?
Teoretycznie, gdybyś miał porównać prażona matcha vs Hojicha , smaki byłyby bardzo różne, ale nigdy czegoś takiego nie znajdziesz.
Produkcja matchy wymaga mnóstwa pracy, od cieniowania, zbioru, usuwania łodyg i mielenia, a wszystko to po to, by uzyskać ten gładki, roślinny i naturalnie słodki smak.
Prażenie tej herbaty oznaczałoby zmarnowanie wielu lat ciężkiej pracy, dlatego jeśli chcesz zrobić… Hojicha latte, po prostu użyj Hojicha proszek.
Jak przygotować piankę Hojicha Latte czy Matcha Latte?
Chcesz poznać wszystkie sekrety przygotowania najsmaczniejszego Hojicha Latte i Matcha Latte? Mamy dla Ciebie rozwiązanie! Nasz zespół japońskich ekspertów od zielonej herbaty stworzył szczegółowe przepisy krok po kroku Przepisy za te dwa drinki. Koniecznie przeczytaj:
👉 Stwórz idealną Hojicha Latte z naszym najlepszym przepisem
👉 Najlepszy przepis na latte matcha
Co więc wybrać, Matchę czy Hojicha ?
Hojicha

Jeśli jesteś wrażliwy na kofeinę i wolisz te bardziej rozgrzewające i kojące smaki, polecamy Ci Hojicha herbata!
Mamy wspaniałą, lekko paloną Hojicha od pana Noike w Kioto, która cieszy się ogromną popularnością!
Ponieważ ta herbata jest uprawiana w środku lasu, jest częściowo zacieniona przez cały dzień, dzięki czemu rozwija naturalną słodycz.
matcha

Jeśli interesują Cię te bardziej trawiaste lub roślinne smaki, i chcesz herbaty, która naprawdę Cię obudzi rano, polecamy matchę.
Najlepszy matcha dla początkujących również od pana Noike! Możesz również wypróbować obie herbaty i dać nam znać, która bardziej Ci odpowiada.