co to jest herbata shincha? shincha To herbata, która wzbudza ciekawość wielu osób, dlatego postanowiliśmy napisać krótki artykuł o shincha, a także skorzystać z okazji, aby podzielić się kilkoma herbatami shincha, które znaleźliśmy w Japonii. Bez zbędnych ceregieli, Zacznijmy Nasz kompletny przewodnik po Shincha znajdziesz tutaj 👇
Herbata Shincha opisana w filmie

Czym jest herbata Shincha?
shincha jest wytwarzana z liści zebranych w pierwszym zbiorze w danym sezonie. Liście te są najmłodsze, najświeższe i znane z najwyższej zawartości składników odżywczych. Herbata ta zyskała sławę dzięki swojemu smakowi i sezonowości, a jej popularność rośnie z każdym rokiem.
Jaka jest historia herbaty Shincha?
Ludzie czekali kiedyś cały rok, aby być wśród pierwszych, którzy napiją się świeżego shincha ziarna ze zbiorów wiosennych. Przed pojawieniem się nowoczesnych systemów chłodzenia, herbata miała znacznie krótszy termin przydatności do spożycia i aby zachować jej świeżość, najlepiej było kupować ją jak najbliżej zbiorów.
Obecnie moment zakupu shinchy nie ma aż tak dużego znaczenia. Większość rolników dysponuje chłodnią, w której mogą przechowywać Zielona herbata shincha aż będzie gotowa do sprzedaży. Przechowywanie herbaty w chłodnym, suchym środowisku pozwala jej zachować smak znacznie dłużej.
Jeśli interesuje Cię historia japońskiej herbaty, artykuł 👉 Historia zielonej herbaty w Japonii i ceremonia parzenia herbaty jest stworzony dla Ciebie!
Współczesna produkcja zielonej herbaty shincha

herbata shincha stała się obecnie bardzo konkurencyjną branżą. Oczywiście zawsze istnieje konkurencja o to, kto pierwszy sprzeda nowe shincha zbiory, i istnieje wiele taktyk, które rolnik może zastosować, aby zebrać herbata shincha swoje zbiory wcześniej.
Uprawiając krzewy herbaty na południu Japonii, wiosna nadejdzie wcześniej, podobnie jak młode pędy. Uprawiając Zielona herbata shincha na południowej wyspie Kiusiu, można ją zbierać 2 tygodnie wcześniej niż herbatę uprawianą na głównej wyspie Honsiu. Niektórzy producenci herbaty uprawiają ją na południu, aby można ją było szybko przetransportować jako arachę i wcześniej ugotować.
Odmiany wcześnie pączkujące
Niektóre odmiany herbaty również wytwarzają kiełki wcześniej w ciągu roku. Te wcześnie pączkujące odmiany, takie jak Saemidori, mogą wytwarzać kiełki nawet tydzień przed Yabukitą. Yabukita jest najpopularniejszą odmianą uprawianą w Japonii, dlatego porównuje się z nią wszystkie inne odmiany, aby określić, czy są „wczesno pączkujące”, czy „późno pączkujące”. Ta tygodniowa korzyść może wydawać się niewielka, ale może mieć ogromne znaczenie, jeśli chodzi o herbata shincha.
Jak powstaje herbata Shincha?
Shincha jest produkowana tak jak każda inna herbata. Najpierw zbiera się ją na przełomie kwietnia i maja. Górne pędy krzewu herbacianego są selekcjonowane w celu zmaksymalizowania smaku i składników odżywczych.
Po selekcji i zebraniu liści należy je natychmiast poddać obróbce. Liście herbaty z czasem zaczną naturalnie utleniać się i ostatecznie staną się czarną herbatą. Ponieważ shincha jest zieloną herbatą, proces utleniania należy zatrzymać poprzez zastosowanie ciepła. Jak w przypadku większości japońskich zielonych herbat, ciepło jest stosowane za pomocą pary wodnej, co pozwala zachować bardziej trawiaste i roślinne aromaty liści, a także ich zielony kolor.
Po odparowaniu pary liście przechodzą kontrolowany proces suszenia. Początkowo liście herbaty mają około 70% wilgotności, ale aby prawidłowo się zaparzyły, należy ją obniżyć do 4-7%. Jeśli proces suszenia zostanie przeprowadzony zbyt szybko, czyli w zbyt wysokiej temperaturze, liście ulegną „prażeniu”, co wpłynie na smak. Zamiast tego, shincha liście są suszone powoli, przez pewien czas, w serii pieców i taśmociągów.
Tuż przed herbata shincha całkowitym wysuszeniem, liście są zwijane w igłowate kształty. Dzieje się to, gdy liście mają już trochę wilgoci i są nadal giętkie. Kształty liści nie są już tak ścisłe jak Gyokuro , ale bardziej na poziomie Sencha . Po osiągnięciu ostatecznego kształtu, Zielona herbata shincha liście są ponownie suszone i pakowane.
Proces uprawy japońskiej zielonej herbaty ma wiele różnych odpowiedzi. To pytanie, które często nam zadają, dlatego postanowiliśmy stworzyć listę omawiającą wszystkie metody uprawy. Jeśli jesteś zainteresowany, zapraszamy do przeczytania artykułu 👉 Jak powstaje herbata?? Pełne wyjaśnienie ekspertów od herbaty
Jaki jest smak Shincha?
Smaki herbata shincha można określić jako cierpkie i wytrawne, ale herbata ma również nutę słodyczy. Cierpkość pochodzi z katechin zawartych w herbacie, a słodkie i wytrawne smaki to zasługa teaniny. Smak herbaty Shincha jest dość złożony, a te łagodniejsze i słodsze tony kontrastują z cierpkimi lub lekko cierpkimi nutami. Każdy łyk tej herbaty jest nieco inny i zapewnia wzbogacające doznania smakowe.
Jaka jest różnica między herbatą Shincha a Sencha jeśli w ogóle obie są zrobione z herbaty z pierwszego zbioru?
Z shincha, Priorytetem jest świeżość i wczesna produkcja, podczas gdy inne rodzaje Sencha są mieszane w celu uzyskania pożądanego profilu smakowego. Podczas gdy shincha może być pakowana i sprzedawana od razu, inne herbaty wymagają czasu na ocenę i mieszanie przez chajina, czyli mistrza herbaty.
W rezultacie Zielona herbata shincha wyprodukowana przez rolnika herbata będzie smakować inaczej każdego roku, podczas gdy Sencha będzie smakować mniej więcej tak samo. Jeśli zależy Ci na konkretnym profilu smakowym, wybierz Sencha później w ciągu roku, ale jeśli chcesz co roku spróbować nowego, sezonowego smaku, spróbuj Zielona herbata shincha.
Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz, Sencha , lub pijesz go już od dłuższego czasu, to zapraszam do lektury artykułu 👉 Wszystko, co musisz wiedzieć o Sencha . Odkryjesz cały sekret tej doskonałej zielonej herbaty.
Kiedy dostępna jest zielona herbata Shincha?
Jeśli chcesz otrzymać najnowsze zbiory shincha, będziesz musiał poczekać do późnej wiosny. Chociaż herbata shincha jest zbierana w kwietniu lub maju, jej zapakowanie i wysyłka zajmuje trochę czasu. Dobra wiadomość jest taka, że herbata jest trwała, więc możesz bez problemu cieszyć się zeszłorocznymi zbiorami, aż będą gotowe tegoroczne!
Jak zaparzyć herbatę Shincha
browarnictwo herbata shincha jest podobna do każdego innego rodzaju Sencha . Wystarczy postępować zgodnie z tym krótkim przewodnikiem, a w mgnieniu oka przygotujesz Zielona herbata shincha jak profesjonalista!
Instrukcja parzenia Shinchy
-
Krok 1: Dodaj 5 gramów herbata shincha do czajniczka. Polecamy czarny czajniczek Kyusu.
-
Krok 2: Wlej 150 ml ciepłej wody o temperaturze około 71°C. Cieplejsza woda sprawi, że herbata będzie mocniejsza, ale wydobędzie więcej goryczki.
-
Krok 3: Pozostaw herbata shincha liście w imbryku na 1 minutę.
-
Krok 4: Zalej herbatę shincha i delektuj się! Wbudowane sitko w imbryku kyusu automatycznie rozdzieli liście, aby nie trafiły do filiżanki!
Jak sprawić, by herbata shincha smakowała dobrze
Istnieje 11 złotych zasad, których należy przestrzegać, aby zaparzyć idealną herbatę shincha lub dowolną zieloną herbatę. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tych zasadach, sugerujemy przeczytanie artykułu 👉 jak sprawić, by zielona herbata smakowała dobrze wyjaśnionego przez ekspertów od herbaty.
10 złotych zasad, których należy przestrzegać, aby przygotować idealną Shinchę:
- Kupuj Shinchę lepszej jakości
- Używaj odpowiednich naczyń
- Parz krótko
- Zwróć uwagę na temperaturę wody
- Uważaj na dodatki smakowe
- Zaparzaj Shinchę na zimno
- Wybór Shinchy o doskonałym smaku
- Zaparzaj Shinchę we właściwy sposób, a będzie smakować dobrze
- Zmniejsz goryczkę Shinchy
- Wybierz Shinchę o najlepszym smaku
Czy Shincha Hojicha Istnieje?
Jest powód, dla którego Shincha Hojicha nie istnieje. Hojicha Zazwyczaj jest wytwarzana ze starszych liści i łodyg krzewu herbacianego. Produkcja herbat takich jak shincha i Gyokuro A wiele z tej pracy jest niweczone w procesie palenia. Oczywiście, możesz sam upiec shinchę. Hojicha w domu, ale nie jest to zalecane. Dobry Zielona herbata shincha to celebracja tych lekko cierpkich, roślinnych smaków, które mogą zostać utracone podczas prażenia liści.

Jakie są korzyści z picia herbaty shincha?
Istnieje długa lista Korzyści z herbaty shincha, ale możemy pominąć te, które dotyczą wszystkich innych rodzajów zielonych herbat. Ponieważ shincha jest wytwarzana z najmłodszych pędów krzewu herbacianego i od pierwszego zbioru istnieją pewne Korzyści z herbaty shincha które nie dotyczą innych rodzajów herbat.
Składniki odżywcze
Zimą krzew herbaciany odpoczywa i w tym czasie może wchłaniać składniki odżywcze z gleby. Te składniki odżywcze są następnie uwalniane do pierwszych kiełków wiosną, z których następnie przygotowuje się herbatę shincha. Roślinę herbacianą można zbierać 2-3 razy w ciągu roku, ale ponieważ okres spoczynku nie jest tak długi, składniki odżywcze są bardziej rozcieńczone.
Wyższa zawartość teaniny
Wśród wielu Korzyści z herbaty shincha należą wyższa zawartość teaniny, więcej kofeiny i przeciwutleniaczy. Jeśli naprawdę zależy Ci na bogactwie składników odżywczych, powinieneś wybrać herbata shincha zamiast herbaty z drugiego zbioru lub ze starszych liści herbaty.
Jakie są najlepsze Shincha
Shincha Asanoka Kabuse

Po Gyokuro , Kabusecha jest uważana za najbardziej poszukiwaną herbatę liściastą w Japonii. Herbata ta jest poddawana dłuższemu procesowi cieniowania, co zmniejsza jej goryczkę i zwiększa słodycz. Herbata ta charakteryzuje się przyjemną, lekką słodyczą i zrównoważonym smakiem umami.
Nuruki Shincha

Ten Sencha shincha nuruki Herbata pochodzi z południa Japonii, z wyspy Kiusiu. Shincha to jedna z najbardziej cenionych herbat w Japonii, ponieważ powstaje z wierzchołków krzewu herbacianego i jest zbierana jako pierwsza. Dzięki temu herbata ta jest nie tylko wyjątkowo wysokiej jakości, ale także pierwszą herbatą dostępną z każdego zbioru. W rezultacie Japończycy czekają cały rok, aby spróbować tej wyjątkowej herbaty. Shincha z Nuruki jest niezwykle słodka i gładka. Napar ma piękny, jadeitowo-zielony kolor i jest dość gęsty, o wyrazistym smaku. Podczas drugiego i trzeciego parzenia herbata ta zmienia się w lekką nutę słodkiej kukurydzy i jest naprawdę lekką, słodką i przyjemną herbatą zarówno dla początkujących, jak i mistrzów herbaty.
Gdzie mogę kupić zieloną herbatę Shincha?
Jeśli szukasz japońskiej zielonej herbaty, Nio Teas To sklep internetowy stworzony dla Ciebie. Budujemy największą na świecie platformę sprzedaży online dla japońskich drobnych rolników. I tak, sprzedajemy Shinchę. 🍃
2 komentarze(-y)
I have been drinking green tea for many years. I have found the perfect tea for me.
Shincha tea!
I have been a green tea fan for many years.
Shincha is the tea ! I have found it!