Czym jest zielona herbata Cold Brew?
Skoro omówiliśmy już, jak parzyć herbatę metodą cold brew, porozmawiajmy o tym, czym jest zielona herbata cold brew. Cold brew to po prostu herbata zaparzona w zimnej wodzie. To odróżnia ją od herbaty zaparzonej w gorącej wodzie, a następnie schłodzonej.
Herbata parzona na gorąco i podawana na zimno może wydawać się podobna do herbaty parzonej na zimno, ale w rzeczywistości bardzo się od siebie różnią. Ostatecznie wszystko sprowadza się do ekstrakcji.
Zielona herbata cold brew a herbata schłodzona
Jak widzieliśmy w różnych eksperymentach z herbatą, smak zielonej herbaty cold brew bardzo różni się od smaku schłodzonej herbaty gorącej. Dzieje się tak, ponieważ podczas parzenia liści herbaty w zimnej wodzie, z liści wydobywają się inne składniki.
Herbata parzona na zimno jest zazwyczaj łagodniejsza i słodsza, ponieważ z liści wydobywa się mniej gorzkich substancji. Te gorzkie substancje są wydobywane tylko w wyższej temperaturze lub przy dłuższym czasie parzenia.
Jakie są korzyści picia zielonej herbaty parzonej na zimno?

Oprócz działania chłodzącego i orzeźwiającego, zielona herbata parzona na zimno ma również zalety wykraczające poza swoją temperaturę. Chłodna woda wyciąga mniej gorzkich katechin z liści, ale nadal wydobywa dużo łagodnej i słodkiej teaniny.
Czym jest teanina?
Teanina to aminokwas zawarty w liściach herbaty, który nadaje zielonej herbacie jej słodki i pikantny smak. Roślinę herbacianą można zacienić przed zbiorem, aby zachowała więcej teaniny.
Dlatego zacienione herbaty, takie jak Gyokuro i kabuse Sencha mają ten mocny, słodki i pikantny smak. Kiedy zaparzasz Gyokuro Herbata parzona na zimno nadal ma dużo smaku, ale mniej goryczki.
Działanie teaniny
Oprócz przyjemnego słodkiego smaku, teanina przynosi zielonej herbacie również wiele wspaniałych korzyści zdrowotnych. Teanina przenika barierę krew-mózg i uważa się, że działa uspokajająco na mózg.
Może to być powód, dla którego osoby pijące herbatę zgłaszają dłuższe uczucie spokoju i czujności przez cały dzień. L-teanina łagodzi skutki uboczne kofeiny, dzięki czemu można uzyskać energię bez efektu „smoczy” i drżenia.
Które herbaty najlepiej nadają się na zimną herbatę parzoną na zimno?
Jedną z wad zimnej herbaty parzonej na zimno jest to, że brakuje jej surowej mocy gorącej zielonej herbaty. Jeśli chcesz zaparzyć pyszną herbatę parzoną na zimno, musisz znaleźć herbatę, która zapewni Ci bogactwo smaku. Oto kilka naszych ulubionych.
Gyokuro
Jak wspomnieliśmy wcześniej, Gyokuro Herbata może być używana do przygotowywania pysznych, zimnych naparów. Ta wysokiej jakości zielona herbata ma mnóstwo tego pikantnego, „umami” smaku dzięki długiemu procesowi parzenia, a po zaparzeniu na zimno może nawet nabrać nuty owocowej.
Lubimy używać mieszanki Gyokuro do naszych zimnych herbat, takich jak Sasa Hime, ponieważ herbata ta tworzy zrównoważony i gładki profil smakowy.
fukamushi Sencha
Podczas gdy wszyscy Sencha po zbiorach herbatę paruje się, niektóre Sencha Są gotowane na parze dłużej niż inne. Są znane jako fukamushi. Sencha lub herbaty parowane na głębokim parze. Podczas dłuższego procesu parzenia herbaty te nabierają intensywniejszego smaku, który doskonale sprawdza się jako cold brew.
fukamushi Sencha Podobnie jak Yamaga no Sato, przyrządzane w formie cold brew nabierają ciemniejszego zielonego koloru oraz łagodniejszego i bardziej owocowego smaku.
Matcha-iri Sencha
Aby przygotować najmocniejsze napary z zimnej herbaty, możesz użyć matchy-iri Sencha , który powstaje w wyniku zmieszania proszku matcha z Sencha Liście. Ten proszek matcha jest uwalniany do wody, tworząc mętną, zieloną herbatę parzoną na zimno i o bogatym owocowym smaku.
Shizuku Sencha Została stworzona jako idealna herbata do parzenia na zimno i tworzy bogaty i intensywny smak zarówno jako herbata na gorąco, jak i jako zielona herbata parzona na zimno.
karigane
Herbata Karigane może nie być tak mocna, jak niektóre inne napary na zimno, ale zapewnia dobrą równowagę. Ta herbata jest wytwarzana z łodyg i liści zacienionych krzewów herbacianych, takich jak te, z których robi się Gyokuro .
Z zacienionych liści wydobywa się słodki smak umami, jakiego można oczekiwać od herbaty parzonej na zimno, np. Gyokuro , ale z łodyg wydobywa się delikatny słomkowy smak. Ta zimna herbata parzona na zimno jest dość owocowa, z nutą ogórka w finiszu.
Inspiracje do zimnych herbat
Jeśli chcesz, aby zimna herbata parzona na zimno była jeszcze lepsza, możesz wypróbować kilka rzeczy!
Jak sprawić, by zimna herbata parzona na zimno była chłodniejsza
Możesz mieć ochotę na dodanie kostek lodu do zimnej herbaty, ale gdy się rozpuszczą, napój rozcieńczy się i rozcieńczy smak.
Zalecamy przechowywanie zimnej herbaty w lodówce, aby była przyjemnie chłodna po wypiciu, ale jeśli musisz użyć kostek lodu, sugerujemy użycie kostek lodu z zielonej herbaty, które powstają poprzez wlanie zielonej herbaty do foremki na kostki lodu i zamrożenie jej na noc.
Jak nadać zimnemu naparowi zielony smak
Jeśli chcesz, aby Twoje zimne herbaty były jeszcze smaczniejsze, możesz dodać do nich mrożone owoce. To przyniesie dwa efekty. Po pierwsze, pomoże utrzymać chłodniejszy smak herbaty parzonej zimną wodą, nie rozcieńczając jej.
Doda to również przyjemnego owocowego smaku Twojej zimnej herbacie, która będzie dobrze komponować się z naturalnie słodkim i gładkim smakiem zimnych herbat.
Napój alkoholowy
Jeśli chcesz urozmaicić swój wieczór, zachowując jednocześnie klimat zimnego naparu, gorąco polecamy nasz przepis Long Drink z Zielonej Herbaty i Alkoholu przygotowany przez miksologa! To jeden z ulubionych przepisów naszych czytelników. 🍸
Jak sprawić, by herbata parzona zimną wodą była jeszcze lepsza
Oczywiście, herbatę parzoną zimną wodą można przygotować w tradycyjny sposób, ale jeśli naprawdę chcesz ją urozmaicić, możesz skorzystać z metody Kooridashi.
W tym przypadku napełnij czajnik kostkami lodu, włóż na wierzch kilka liści herbaty i pozwól, aby roztopione kostki lodu zaparzyły liście herbaty. Dzięki temu herbata zaparzy się w temperaturze tuż powyżej zera, dzięki czemu herbata parzona zimną wodą będzie jeszcze słodsza.
Ten proces zajmie trochę czasu, więc możesz przygotować kostki lodu przed pracami domowymi lub załatwianiem sprawunków, a po powrocie do domu powinieneś mieć pyszny dzbanek herbaty parzonej zimną wodą!