Przewodnik Po Uprawie Liści Herbaty

ostateczny przewodnik po uprawie liści herbaty To coś, o co ludzie prosili od lat. Nakręciliśmy setki filmów o japońskiej zielonej herbacie, o tym, jak jest uprawiana i jak ją przyrządzać, ale nigdy o tym, jak uprawiać ją w domu. Dzieje się tak, ponieważ nie uprawiamy własnych herbat, ale współpracujemy z dziesiątkami utalentowanych rolników, którzy produkują jedne z najlepszych japońska zielona herbata na świecie.

Po latach podróży po Japonii i spotkaniach z różnymi rolnikami, dowiedzieliśmy się sporo o jak uprawia się herbatę, i ile pracy wymaga produkcja wysokiej jakości japońskiej zielonej herbaty. Pomyśleliśmy, że zbierzemy te informacje w kompletnym przewodnik po uprawie liści herbaty, segregatorze, abyście mogli spróbować wyhodować własną herbatę zakład w domu. Zanurzmy się!

Czym jest herbata?

Kiedy mówimy o herbacie, mamy na myśli Camelię sinensis. Wiele napojów, takich jak rumianek i mięta pieprzowa, nazywa się „herbatą”, ale technicznie rzecz biorąc, nią nie są, ponieważ nie pochodzą z krzewu herbacianego. 

Camelia sinensis to wiecznie zielony, subtropikalny krzew pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej i Południowej. Chociaż zazwyczaj przycina się go do rozmiaru małego krzewu, pozostawiony w spokoju może urosnąć do drzewa o wysokości do 10-15 metrów. Te większe krzewy herbaciane potrzebują setek lat, aby osiągnąć pełną wysokość, a niektóre rzadkie krzewy herbaciane mogą nawet dożyć ponad 1000 lat. Krzew herbaciany preferuje łagodne zimy i cieplejszy klimat z sezonowymi opadami deszczu.

Wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z tego krzewu herbacianego, ale istnieją dwie główne odmiany i setki pododmian (kultywarów) tego krzewu. W następnej części przewodnik po uprawie liści herbaty, omówimy dwa główne rodzaje krzewów herbacianych.

2 główne rodzaje krzewów herbacianych

Camelia sinensis assamica

Camelia sinensis assamica

Ten roślina herbaciana znana jest również jako odmiana indyjska, ponieważ można ją znaleźć w północno-wschodnich Indiach.

Liście są znacznie większe niż ich chińskie odpowiedniki, a herbata może zawierać sporo goryczki.

Herbaty Assamica lepiej nadają się do herbat czarnych, ponieważ część tej goryczki ulega redukcji w procesie utleniania.

Camelia sinensis sinensis

Camelia sinensis sinensis

Ten krzewu herbacianego znana jest również jako odmiana chińska, chociaż nie występuje wyłącznie w Chinach.

Chociaż jej pochodzenie nie jest do końca znane, prawdopodobnie pochodzi z południowych Chin, a następnie rozprzestrzeniła się na inne części świata.

Istnieją zapisy dotyczące uprawy i spożycia herbaty sięgające tysięcy lat wstecz, ale roślina Camelia sinsensis sinensis dotarła do Japonii dopiero w 1191 roku. 

Ten roślina herbaciana ma mniejsze liście w porównaniu z odmianą Assamica i jest używana głównie do produkcji zielonych herbat.

Gdzie rośnie herbata?

Największymi producentami herbaty na świecie są Indie i Chiny, a następnie Kenia, Sri Lanka, Wietnam, Iran i Indonezja. Japonia zajmuje dopiero 10. miejsce pod względem całkowitej produkcji herbaty, ale jej jakość jest zazwyczaj tak wysoka, że zyskała reputację głównego kraju produkującego herbatę.

Jak uprawia się herbatę?

W dalszej części przewodnik po uprawie liści herbaty, porozmawiamy o tym, jak uprawia się herbatę. Jest kilka ważnych rzeczy do rozważenia, szczególnie jeśli planujesz uprawiać herbatę w domu. 

uprawę herbaty z nasion

uprawę herbaty z nasion

Podobnie jak inne rośliny, krzew herbacianyprodukuje nasiona, aby przekazać swoją informację genetyczną następnemu pokoleniu. Roślina herbaciana wytwarza ochronną torebkę na zewnątrz nasion herbaty, aby zapewnić im bezpieczeństwo do momentu, aż będą gotowe do opadnięcia. Gdy nasiona herbaty są gotowe do opadnięcia do gleby, torebka pęka i uwalnia nasiona, które zawierają twardą powłokę zewnętrzną podobną do żołędzia. Wyhodowanie herbatę z nasion jest nieco trudniejsze, ale możliwe.

Rozmnażanie nasion herbaty

Aby uzyskać rośliny herbaciane rozmnażane z nasion, należy najpierw zebrać nasiona herbaty z rośliny herbaty. Najlepiej zrobić to w połowie lub późnej jesieni, gdy torebki nasienne są dojrzałe i mają czerwonobrązowy kolor. Po ich pęknięciu powinno być możliwe łatwe wydobycie nasion z wnętrza.

Kiełkowanie

Jeśli chodzi o kiełkowanie nasion herbaty, należy je uważnie obserwować, aż zaczną formować maleńkie kiełki. Później w przewodnik po uprawie liści herbaty, pokażemy Ci, jak wykiełkować nasiona herbaty, aby były gotowe do zasadzenia!

Uprawa

Gdy nasiona herbaty wykiełkowały, czas zająć się uprawą krzewu herbacianego. Może to zająć bardzo dużo czasu, więc upewnij się, że jesteś gotowy na poświęcenie i czas potrzebny na uprawę krzewu herbacianego, aż osiągnie dojrzałość.

Czy można uprawiać krzewy herbaciane w domu?

Możesz uprawiać własne krzewy herbaciane w domu, ale jest to niezwykle trudne. Miną miesiące, a nawet lata, zanim krzew herbaciany zostanie uznany za krzew herbaciany. Jeśli czujesz, że sprostasz wyzwaniu, pokażemy Ci, jak to zrobić w naszym przewodnik po uprawie liści herbaty!

Jak: Uprawa liści herbaty w domu w 7 krokach

#1 Kup nasiona herbaty

Nasiona herbaty możesz kupić online lub zebrać je ze szkółki. Jeśli mieszkasz w Ameryce Północnej lub Europie, jest bardzo mało prawdopodobne, że masz w pobliżu farmę, ponieważ to tylko kilka pól herbacianych poza Azją i Afryką.

Przygotuj glebę pod herbatę

#2 Przygotuj glebę

Przygotowując glebę, należy użyć wilgotnej, lekko kwaśnej i porowatej gleby. W tym celu zalecamy mieszankę ziemi doniczkowej i wermikulitu.

Pozwoli to zachować dużo wilgoci, nawet jeśli opuścisz podlewanie przez dzień lub dwa. Ten rodzaj gleby sprawia, że herbatę jest wyjątkowo dobry.

#3 Namocz i wysusz nasiona

Aby wykiełkować nasiona herbaty, możesz najpierw namoczyć je w wodzie przez 24 godziny. Jest to konieczne, aby zmiękczyć zewnętrzną łupinę, która może być dość twarda. Wystarczy włożyć nasiona herbaty do miski i dodać trochę wody. Jeśli jakieś wypłyną na powierzchnię, możesz je wyrzucić. Po odczekaniu 24 godzin możesz odcedzić nasiona i rozłożyć je na plandece na słońcu, aby wyschły. 

#4 Pielęgnuj nasiona

Nie chcesz, aby nasiona całkowicie wyschły, więc upewnij się, że spryskujesz je niewielką ilością wody co kilka godzin. Obserwuj je przez kilka dni, ponieważ gdy zaczną się pojawiać pęknięcia, będziesz gotowy do sadzenia. Jeśli naprawdę chcesz, aby herbatę cóż, musisz uważnie obserwować nasiona, aż będą gotowe do sadzenia.

#5 Zasadź herbatę

Po zebraniu nasion herbaty, które utworzyły pęknięcia, możesz je posadzić w doniczce z ziemią. Najlepiej użyć doniczki z dobrym drenażem, ponieważ będziesz musiał ją często podlewać. Do mieszanki ziemi możesz użyć pół na pół ziemi doniczkowej i wermikulitu, aby zwiększyć porowatość. Możesz zakopać nasiona na około 2,5 cm w ziemi, upewniając się, że oczko nasionka herbaty jest skierowane albo bezpośrednio do góry, albo bezpośrednio w dół. 

Należy przechowywać nasiona herbaty w cieplejszej temperaturze, około 21-24°C, i dbać o to, aby gleba była wilgotna. Od czasu do czasu dolewając odrobinę wody i przykrywając doniczkę folią spożywczą, można to zrobić, ale należy upewnić się, że gleba nie jest podmokła. 

Po około miesiącu lub dwóch nasiona herbaty mogą zacząć wykazywać oznaki wzrostu. Gdy zaczną formować się łodyga i dwa liście, można zdjąć folię spożywczą i przełożyć krzewu herbacianego nasiona do większej doniczki

Podlewanie rośliny herbaty

#6 Podlewanie rośliny

Należy delikatnie podlewać roślinę herbaty i chronić ją przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych przez kolejne 2-3 miesiące.

Należy przechowywać ją w miejscu, gdzie przez cały dzień panuje lekki cień, ale krzewu herbacianego może ona docenić poranne i późne popołudniowe słońce. 

 

#7 Pozwól roślinie rosnąć

Gdy rośliny herbaty osiągną około 30,48 cm wysokości, są gotowe do przesadzenia. Rośliny herbaty należy uprawiać w wilgotnej, kwaśnej glebie, zachowując odstęp około 4,57 m między nimi. Należy również unikać bezpośredniego światła słonecznego, a jedynie zapewnić im częściowe zacienienie w ciągu dnia.

Jeśli mieszkasz w chłodniejszym klimacie, uprawa herbaty na zewnątrz bez doniczek może okazać się trudna. Herbata dobrze rośnie w ciepłym, subtropikalnym klimacie, a nawet w większości Japonii jest zbyt zimno, aby uprawiać herbatę.

Zbiór i przetwarzanie herbaty

Po około 3-4 latach, krzewu herbacianego można zbierać. Zbyt wczesne zebranie może poważnie ją uszkodzić. Herbata musi mieć wystarczająco dużo liści, aby móc zostawić kilka do zbioru. Po zebraniu liści pozostaje jeszcze wiele pracy. Liście muszą zostać przetworzone, a sposób ich przetwarzania decyduje o rodzaju herbaty, która powstanie. W następnej części przewodnik po uprawie liści herbaty, pokrótce omówimy 4 rodzaje herbaty i sposób jej produkcji. Istnieje w sumie 6 rodzajów herbaty, ale herbata ciemna i żółta są nieco bardziej skomplikowane.

#1 Zielona herbata

    Zielona herbata to herbata nieutleniona. Po zebraniu liści z krzewu herbacianego, naturalnie zaczynają się one utleniać i zamieniają w czarną herbatę. Aby zatrzymać to utlenianie, należy zastosować ciepło, aby dezaktywować enzymy powodujące utlenianie. Pozwala to herbacie zachować zielony kolor i świeższy, bardziej cytrusowy smak.

    W Chinach liście herbaty ogrzewa się poprzez palenie w dużym garnku, natomiast w Japonii poprzez gotowanie na parze. Te dwie techniki prowadzą do zupełnie różnych profili smakowych, przy czym chińskie herbaty nabierają bardziej orzechowego charakteru, a japońskie – bardziej roślinnego.

    #2 Czarna herbata

    Czarna herbata jest znana jako herbata w pełni utleniona. Tym razem rolnik pozwala liściom krzewu herbacianego utlenić się naturalnie i nie poddaje działaniu ciepła po zbiorze. Podczas procesu utleniania katechiny przekształcają się w teaflawiny, a zamiast tych świeżych, roślinnych cech, czarna herbata nabiera cieplejszych nut karmelu lub czekolady.

    #3 Biała herbata

    Produkcja białej herbaty wymaga najmniej kroków, ale w tej prostocie tkwi złożoność. Herbata jest zasadniczo poddawana kontrolowanemu procesowi suszenia, podczas którego rolnik musi dbać o temperaturę i wilgotność. Tradycyjnie białą herbatę suszy się na słońcu, ale nie musi tak być. 

    Jeśli liście herbaty będą miały zbyt wysoką temperaturę, ugotują się i nabiorą bardziej prażonego smaku. Jeśli będą przechowywane w zbyt niskiej temperaturze, wilgoć będzie się w nich gromadzić przez zbyt długi czas, co negatywnie wpłynie na smak herbaty.

    #4 herbaty Oolong

    Herbata oolong to herbata częściowo utleniona. Można by powiedzieć, że plasuje się gdzieś pomiędzy herbatą zieloną a czarną, ale niekoniecznie tak jest. Liście herbaty są zwijane, więdnięte i delikatnie łamane, aby enzymy dostały się na powierzchnię liścia i przyspieszyły proces utleniania. Następnie proces utleniania jest zatrzymywany przez zastosowanie ciepła. Proces produkcji tej herbaty jest najbardziej skomplikowany, dlatego bardziej liczy się kunszt producenta niż użyte liście.

    Jaki rodzaj gleby jest najlepszy do sadzenia herbaty?

    Roślina herbaciana najlepiej rośnie w wilgotnej, lekko kwaśnej glebie. Jeśli dopiero zaczynasz uprawiać herbatę, możesz zacząć od optymalizacji warunków, ale niekorzystne warunki środowiskowe mogą być korzystne dla rośliny. Na przykład górskie krzewy herbaciane słyną z produkcji herbaty wysokiej jakości, ponieważ surowa, kamienista gleba i duża wysokość nad poziomem morza stwarzają trudne warunki dla jej rozwoju. krzewu herbacianego pokonać.

    W jakiej odległości należy sadzić rośliny?

    Ten rośliny herbaciane powinny być rozmieszczone w odległości około 15 stóp (4,57 m) od siebie. Dzięki temu rośliny nie będą konkurować o przestrzeń i składniki odżywcze z innymi roślinami herbacianymi.

    Ile światła potrzebuje roślina herbaciana?

    Ten krzewu herbacianego Preferuje półcień przez cały dzień. Bezpośrednie światło słoneczne może być nieco zbyt ostre, ale słabsze słońce rano i po południu może być korzystne dla rośliny.

    Ile wody potrzebuje roślina herbaciana?

    jaki rodzaj gleby najlepiej nadaje się do sadzenia herbaty

    Podczas podlewania krzewu herbacianego, Chcesz mieć pewność, że woda nie będzie gromadzić się w glebie. Upewnij się, że gleba jest odpowiednio wilgotna, ale nie podmokła.

    Krzew herbaciany nie wymaga specjalnej pielęgnacji, ale trzeba go codziennie podlewać. Jest przyzwyczajony do uprawy w miejscach o dużych opadach deszczu.

    Podlewając krzew herbaciany, pamiętaj o użyciu miękkiej wody, ponieważ twarda woda może zaburzyć pH gleby. Krzew herbaciany preferuje kwaśne gleby, dlatego jest to ważne dla stworzenia optymalnych warunków.

    Jesteś zbyt zajęty, żeby uprawiać własne rośliny?

    Jeśli wszystkie te kroki wydają się pracochłonne, zawsze możesz powierzyć uprawę herbaty profesjonalistom. Właśnie dlatego współpracujemy z tak wieloma utalentowanymi rolnikami. Pan Sakamoto, na przykład, uprawia herbatę bez użycia pestycydów od 1985 roku i wie praktycznie wszystko o uprawie pysznych herbat. Gyokuro herbatę. Jeśli chcesz po prostu spróbować jego Gyokuro , Znajdziesz je na naszej stronie internetowej! Mamy nadzieję, że dzięki poznaniu trudu, jaki włożono w uprawę wysokiej jakości japońskiej zielonej herbaty, będziesz cieszyć się jej smakiem jeszcze bardziej!

    Powrót do blogu

    Zostaw komentarz

    Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

    1 z 4