W końcu nadszedł ten czas w roku i narodowy miesiąc gorącej herbaty już nadszedł! Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty może być ekscytującym, ale i zagmatwanym pojęciem, dlatego w tym artykule wyjaśnimy odpowiedzi na kilka często zadawanych pytań.
Dotyczy to między innymi tego, czym jest Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty, jak powstał Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty i jak go obchodzić.
Mamy nadzieję, że po przeczytaniu tego artykułu lepiej zrozumiesz ten miesiąc i będziesz mieć dobry pomysł, jak go uczcić.
Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty wyjaśniony w pełnym filmie
Na naszym kanale YouTube umieściliśmy kompletny film, w którym krok po kroku wyjaśniamy, czym jest Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty. Obejrzenie tego filmu będzie dla nas bardzo ważne. Jeśli czegoś się nauczysz i Ci się spodoba, koniecznie kliknij przycisk „Lubię to”, skomentuj i zasubskrybuj nasz kanale na YouTube kanał, aby uzyskać więcej podobnych treści. 👍
Kiedy przypada Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty
Zanim przejdziemy do pytania, czym jest Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty, zacznijmy od ustalenia, kiedy przypada Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty. Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty obchodzony jest w styczniu w Stanach Zjednoczonych. Nie należy go mylić z Międzynarodowym Dniem Herbaty, obchodzonym 22 maja, ani z Narodowym Dniem Herbaty Mrożonej, obchodzonym 10 czerwca.
Czym jest Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty

Skoro omówiliśmy, kiedy przypada Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty, porozmawiajmy o tym, czym jest Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty. Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty to miesiąc, w którym pije się gorące herbaty w styczniu. Nieprzypadkowo przypada on na jeden z dwóch najzimniejszych miesięcy w roku – to idealny moment, aby zwinąć się z filiżanką ulubionej gorącej herbaty.
Ponieważ jest to „narodowy”, a nie „międzynarodowy” miesiąc gorącej herbaty, zwyczaj ten jest obchodzony tylko w Stanach Zjednoczonych, chociaż miłośnicy herbaty na całym świecie zazwyczaj go rozpoznają. Który prawdziwy miłośnik herbaty odrzuciłby pretekst, by wypić więcej herbaty?
Historia gorących herbat w Stanach Zjednoczonych
Bostońskie przyjęcie herbaciane
Chociaż pierwszym krajem, który przychodzi na myśl, gdy myśli się o gorącej herbacie, może być Anglia, herbata odgrywa również ważną rolę w historii i kulturze Stanów Zjednoczonych. Oczywiście, nie ma lepszego przykładu buntowniczego ducha tej dawnej kolonii niż bostońskie przyjęcie herbaciane. Pod wieloma względami ten akt wrzucenia herbaty do portu zapoczątkował rewolucję i doprowadził do powstania kraju.
Czarna herbata to najczęściej spożywany rodzaj herbaty w kraju
Czarna herbata od zawsze była najpopularniejszym rodzajem herbaty spożywanej w Stanach Zjednoczonych i jest najczęściej pita jako mrożona herbata. Tak zwana „słodka herbata” stała się ikoną reprezentującą Południe Ameryki i do dziś rodziny w stanach południowych parzą ten słodki napój, korzystając z tych samych receptur, które ich rodziny stosują od pokoleń.
Na południu znajduje się zaledwie kilka pól herbacianych. Karolina Południowa jest prawdopodobnie jednym z bardziej znanych stanów z produkcji herbaty, ponieważ charakteryzuje się łagodnymi zimami, sezonowymi opadami deszczu i niewielkim wzniesieniem. Oczywiście kultura herbaty w Stanach Zjednoczonych blednie w porównaniu z krajami takimi jak Japonia, ale przynajmniej jest tam cały miesiąc poświęcony spożywaniu gorącej herbaty!
Jak obchodzić Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty
Skoro już wiemy, czym jest Narodowy Miesiąc Gorącej Herbaty, porozmawiajmy trochę o tym, jak można go uczcić!
Prosta odpowiedź brzmi: oczywiście, że można uczcić narodowy miesiąc gorącej herbaty, pijąc herbatę, ale chcieliśmy przedstawić Wam listę herbat, które polecamy Wam spróbować w tym miesiącu. Te herbaty najlepiej smakują na gorąco. Herbaty parzone na zimno zostawimy na czerwiec, ponieważ teraz na zewnątrz jest zimno i chcemy, abyście mogli cieszyć się pyszną, ciepłą herbatą.
Wybór najlepszych gorących herbat

Hojicha
Po pierwsze mamy Hojicha . Ta prażona zielona herbata idealnie nadaje się na obchody Narodowego Miesiąca Gorącej Herbaty. Podczas procesu palenia liście herbaty zmieniają swój naturalny, świeży i roślinny aromat na cieplejsze nuty kawy, karmelu i czekolady. Prażone liście stają się również mniej wrażliwe na wysokie temperatury wody, dzięki czemu naprawdę możesz… Napar Hojicha Gorąco, jeśli chcesz. Zalecamy użycie 5 gramów liści i 150 ml wody o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.

kukicha
Kolejna herbata na naszej liście to kukicha. Chociaż większość japońskich zielonych herbat jest wytwarzana z liści krzewu herbacianego, kukicha zawiera również dużo łodyg. Łodygi te mają niższą zawartość kofeiny, łagodniejszy smak i można je parzyć nieco goręcej, bez uwalniania goryczki. Kukicha osada to przyjemna, lekka i kwiatowa herbata produkowana przez rodzinę Osada w Shizuoka.
Herbata jest uprawiana w tzw. ekologicznej wiosce Isagawa, gdzie grupa drobnych plantatorów herbaty zobowiązała się do uprawy zielonej herbaty bez użycia pestycydów i chemikaliów.

Róża Nadeshiko
Aby było ciekawiej, mamy również japońska herbata fermentowana z różą Nadeshiko. Róża Nadeshiko to rzadki rodzaj japońskiej fermentowanej herbaty. Podczas gdy większość japońskich herbat to herbaty zielone, ta herbata należy do innej kategorii, znanej jako „herbata po fermentacji”.
W tym przypadku liście herbaty są fermentowane za pomocą koji, które jest również używane do produkcji innych japońskich klasyków, takich jak sos sojowy, sake i miso. Ten proces fermentacji nadaje herbacie unikalny różowy kolor i ciemniejszy smak z nutą truskawkową. Tę herbatę można zaparzyć w cieplejszej wodzie, co czyni ją idealnym wyborem na narodowy miesiąc gorącej herbaty!

bancha
bancha to kolejna świetna herbata do parzenia na gorąco. Po Sencha , Bancha to drugi najpopularniejszy rodzaj herbaty w Japonii. Powstaje ze starszych liści herbaty, położonych niżej w krzewie. Liście te są twardsze, bogatsze w minerały i zawierają mniej kofeiny.
Ta herbata jest idealna na wieczór. Pomaga ukoić żołądek, dlatego często pije się ją po posiłku, i ma niższą zawartość kofeiny. Podczas gdy młodsze liście herbaty znane są ze świeżych, roślinnych aromatów, smak banchy jest bardziej subtelny, z ziemistymi nutami drewna i nutą cytrusów.

latte matcha
Wreszcie mamy proszek do latte matcha. Nic nie przebije dobrze przygotowanego latte matcha, gdy na dworze jest zimno. Możesz odkryć, że ten napój może być dość kojący i przyjemny, a także dobrym sposobem na rozpoczęcie przygody ze światem japońskiej zielonej herbaty.
Przyzwyczajenie się do tych mocniejszych smaków, z których słyną japońskie zielone herbaty, może zająć trochę czasu, ale odrobina mleka owsianego i szczypta cukru pomogą je łatwiej przełknąć! Do latte matcha polecamy matchę o jakości latte. Tę herbatę odkryliśmy podczas wizyty na polu herbaty pana Masudy w Shizuoce. Jest ona tańsza niż matcha premium i ma intensywny smak, który unosi się w mleku owsianym. Jak wszystkie oferowane przez nas herbaty, ta została wyhodowana bez użycia pestycydów i chemikaliów.
Podsumowanie Narodowego Miesiąca Gorącej Herbaty
Bardzo dziękujemy za obejrzenie tego filmu. Jeśli chcielibyście wesprzeć ten kanał, bylibyśmy bardzo wdzięczni, gdybyście spróbowali naszych herbat i podzielili się z nami swoją opinią. Będziemy również wdzięczni, jeśli polubicie ten film i zasubskrybujecie nasz kanał, aby oglądać więcej podobnych filmów w przyszłości. Jeśli macie jakieś pytania dotyczące zielonej herbaty, śmiało zadawajcie je w komentarzach poniżej. Do zobaczenia następnym razem.